in

Policija aretirala uslužbenko tožilstva, ki naj bi Kavaškemu klanu posredovala tajne podatke

V sklepni preiskavi 14. in 15. maja 2021 je sodelovalo več kot 100 preiskovalcev NPU-ja in kriminalistov ter pripadnikov specialne enote. Opravili so 23 hišnih preiskav v zasebnih prostorih 19 slovenskih državljanov. Kaznivih dejanj je osumljenih 48 ljudi, od tega 25 slovenskih in 23 tujih državljanov. Foto: MMC RTV SLO

Osumljena uslužbenka specializiranega državnega tožilstva naj bi podatke posredovala svojemu partnerju, ta pa naprej posameznikom iz kriminalnega podzemlja, ki so se zaradi izdaje iz hiše tožilstva lahko na udarec policije pripravili ali se celo skrili pred njo, poroča časopis Večer. Z njeno pomočjo sta se maja letos policijskemu prijetju tako izognila pomembna člana kriminalne združbe Kavaški klan, ki sta med obtoženimi, a še vedno na begu. To sta Luka Arapovič in Blaž Kadivec.

Po trditvah policije in specializiranega državnega tožilstva je slovenska mreža Kavaškega klana delovala od leta 2018. Imela je močne povezave predvsem v Španiji, Nemčiji, Avstriji, Srbiji, Italiji, na Nizozemskem in na Hrvaškem.

Osumljenih 48 ljudi, nekateri še vedno na begu

Slovenska policija je v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi močno prepredene lovke Kavaškega klana presekala maja, ko so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada skupaj s policisti specialne enote na območju policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Maribor in Koper opravili 23 hišnih preiskav in aretirali več osumljenih.

Razbitje slovenske celice Kavačkega klana: hišne preiskave pri 19 ljudeh, šestim odrejen pripor

Kaznivih dejanj je osumljenih 48 ljudi, od tega 25 slovenskih in 23 tujih državljanov. 11 osumljenih je bilo pridržanih, osem jih je bilo 15. maja privedenih pred preiskovalnega sodnika, in ta je zoper šest ljudi odredil pripor. Nekateri vodilni člani se že daljše obdobje skrivajo in je za njimi razpisano iskanje. Osumljeni naj bi pridobili protipravno premoženjsko korist v vrednosti okoli dveh milijonov evrov.

Slovenska celica, ki je bila vzpostavljena leta 2018, je imela močne povezave predvsem v Španiji, Nemčiji, Avstriji, Srbiji, Italiji, na Nizozemskem in na Hrvaškem. Kot je na majski tiskovni konferenci povedala v. d. direktorja NPU-ja Petra Grah Lazar, so bili člani združbe odgovorni za izvedbo prevozov in prodajo najmanj 790 kilogramov kokaina, 2249 kilogramov konoplje, 96 kilogramov hašiša, deset kilogramov heroina, 30 litrov amfetamin baze ter za več prevozov strelnega orožja in 5,6 milijona evrov gotovine.