in

Poklukar upad števila okužb pripisuje upoštevanju ukrepov

Minister za zdravje Janez Poklukar je upad števila dnevno okuženih s koronavirusom v Sloveniji pripisal sledenju priporočilom stroke in upoštevanju ukrepov.

Do upada števila dnevno okuženih s koronavirusom je prišlo, ker smo kot družba sledili priporočilom stroke, je ob vladnem obisku Gorenjske poudaril minister za zdravje Janez Poklukar, ki se je državljanom zahvalil za spoštovanje ukrepov.

Stroka je jasna in si ne želi ponovnega scenarija, ko je bilo vsakodnevno treba preverjati zmogljivost posteljnih in kadrovskih kapacitet v covidnih bolnišnicah, poudarja Poklukar.

Izpostavil je, da je bilo v času četrtega vala epidemije covida-19 znotraj bolnišnic na covidne oddelke prerazporejenih 2200 zdravstvenih delavcev, še 100 jih je na pomoč priskočilo s primarne ravni zdravstva, torej iz zdravstvenih domov. Za pomoč v covidnih bolnišnicah se je zahvalil tudi vojski, Rdečemu križu in Civilni zaščiti.

Na vprašanje, kako komentira razpravo znotraj strokovne skupine za covid-19, ki razmišlja, da bi morebitno sproščanje covidnih ukrepov predlagala, ko se število hospitaliziranih v enotah intenzivne terapije spusti pod 100, je Poklukar dejal, da je njegovo mišljenje do neke mere nerelevantno. Upad epidemije je pripisal upoštevanju zdravstvene stroke, zato je najboljše, da ji sledimo še naprej.

Napovedal sestanek z zdravniškim sindikatom glede usklajevanja plač

Poklukar je komentiral tudi zahteve zdravnikov po usklajevanju njihovih plač. Po njegovih besedah z zdravniškim sindikatom usklajujejo termin sestanka, ki bo predvidoma potekal v prihodnjih dneh.

“Zavedamo se, da se je razmerje med njihovo začetno in povprečno plačo v zadnjih letih porušilo in verjetno je treba na tem področju tudi kaj narediti,” je dejal in dodal, da vsi skupaj ugotavljajo, da bodo za ponovno uravnovešenje plačnega sistema v zdravstvu “enkrat potrebne tudi širše sistemske spremembe”.

4,6 odstotka polno cepljenih se je okužilo s koronavirusom

Okužbo z novim koronavirusom so potrdili pri 4,6 odstotka vseh polno cepljenih v Sloveniji. Med vsemi potrjenimi primeri okužb s koronavirusom je bilo od 4. februarja do 2. decembra polno cepljenih oseb 52.921 (20,7 odstotka) in 202.896 necepljenih oziroma delno cepljenih (79,3 odstotka). Od 1. marca do 28. novembra je bilo med hospitaliziranimi 18,1 odstotka oz. 1392 polno cepljenih in 6302 oz. 81,9 odstotka necepljenih ali delno cepljenih, navajajo na ministrstvu za zdravje.

Med bolniki, ki so bili polno cepljeni, je bilo 187 bolnikov cepljenih s cepivom Pfizer/BioNTech, 23 bolnikov s cepivom AstraZeneca, 13 bolnikov z Moderno in 20 bolnikov s cepivom Janssen.

Med 266 bolniki na intenzivnih oddelkih je bilo 53 oz. 20 odstotkov bolnikov polno cepljenih. Necepljenih bolnikov na oddelkih intenzivne terapije je bilo 213, kar pomeni 80 odstotkov. S Pfizerjevim cepivom je bilo cepljenih 34 bolnikov, z AstraZeneco šest, dva z Moderno in 11 bolnikov s cepivom Janssen.