in

Podelitev 34. evropskih filmskih nagrad

Prireditev v studiu Arena v Berlinu vodi nemška igralka Annabelle Mandeng. Foto: EFA
Podelitev bodo prenašali na spletni strani europeanfilmawards.eu, pokrivala pa jo bodo tudi družbena omrežja EFA – Instagram, Twitter in Facebook.

Letošnjo podelitev evropskih filmskih nagrad vodi nemška igralka Annabelle Mandeng iz studia v Areni Berlin. Tako podeljevalci nagrad kot nominiranci in nagrajevalci se dogodka udeležujejo v studiu v živo ali virtualno.

Titan

Čeprav močno obžalujemo to odločitev, je za nas trenutno najbolj pomembno, da ljudem preprečimo potovanje po Evropi in zmanjšamo tveganje za vse, predvsem za nominirance in zmagovalce, pa tudi za našo ekipo v Berlinu,” je povedal direktor EFA Matthijs Wouter Knol.

O nagrajencih je odločalo več kot 4000 članov akademije, z največ nominacijami (kar štirimi) na podelitev prihajajo dobitnik zlate palme v Cannesu – francosko-belgijski film Titan režiserke Julie Ducournau, dvakratni dobitnik oskarja – drama Oče Floriana Zellerja in koprodukcija bosanske režiserke Jasmile Žbanič Quo Vadis, Aida?.

Quo Vadis, Aida? v borbi za oskarja

S po tremi nominacijami jim sledita filma The Hand Of God (Bila je božja roka) italijanskega režiserja Paola Sorrentina in koprodukcija Kupe št. 6 finskega režiserja Juha Kuosmanena.

Nesrečni fuk ali nori pornič

Vsi omenjeni filmi se potegujejo za naziv evropskega filma leta, Julia Ducournau, Zeller, Jasmila Žbanič in Sorrentino pa tudi za najboljšega režiserja skupaj z romunskim režiserjem Radujem Judejem, ki je nominiran s filmom Nesrečni fuk ali Nori pornič, letošnjim dobitnikom berlinskega zlatega medveda.

Kategorije nagrad

Za kipec evropske igralke leta so nominirane Agathe Rousselle iz Titana, Jasna Đuričić iz Quo Vadis, Aida?, Seidi Haarla iz Kupeja št. 6 ter Carey Mulligan iz Obetavne mladenke režiserke Emerald Fennell in Renate Reinsve iz filma Najbolj grozen človek na svetu.

Oče (The Father): ne “samo še ena drama o demenci”

V kategoriji igralcev so nominirani Vincent Lindon iz Titana, Anthony Hopkins iz Očeta in Jurij Borisov iz Kupeja št. 6 ter Franz Rogowski iz filma Velika svoboda Sebastiana Meiseja in Tahar Rahim iz filma Dnevnik iz Guantanama režiserja Kevina Macdonalda.

Podelili bodo še nagrade za najboljši scenarij, najboljšo komedijo, najboljši dokumentarni, animirani, kratki in študentski film ter nagrado Fipresci za evropsko odkritje leta.

Ob tem pa bodo razglasili še tri nominirane filme za nagrado evropskega občinstva lux, ki jo je Evropski parlament prenovil in lani prvič podelil v sodelovanju z EFA ter v partnerstvu z Evropsko komisijo in mrežo Europa Cinemas.

Razglašena tudi nagrada občinstva lux

Kot navaja spletna stran EFA, bodo na podelitvi objavili tudi tri nominirane filme za nagrado evropskega občinstva lux, ki jo je Evropski parlament prenovil in lani prvič podelil v sodelovanju z EFA ter v partnerstvu z Evropsko komisijo in mrežo Europa Cinemas.

Filmi bodo podnaslovljeni v vseh 24 jezikov EU-ja, da bodo dostopni čim širšemu občinstvu.

Nagrada lux romunskemu filmu Kolektiv, ki odkriva resnico o tragediji v nočnem klubu

Od sredine decembra do 25. maja prihodnje leto jih bodo predvajali in ocenjevali na spletni strani www.luxaward.eu, dobitnika nagrade bo s polovičnim deležem glasov določila tako javnost kot poslanci Evropskega parlamenta. Zmagovalca bodo razglasili v Evropskem parlamentu 8. junija 2022.

Letos je nagrado lux prejel romunski film Kolektiv režiserja Alexandra Nanaua. V središču zgodbe je požar leta 2015 v bukareškem klubu Colectiv, v katerem je umrlo 27 ljudi. Dokumentarni film sledi ekipi raziskovalnih novinarjev, ki želijo ugotoviti, zakaj je več žrtev z opeklinami umrlo v bolnišnicah, čeprav njihove poškodbe niso bile življenjsko nevarne, in pri tem pridejo na sled nepotizma in korupcije.