in

Po navalu v Ljubljani vendarle več terminov za cepljenje. A pozor, z naročanjem

Potem ko je konec septembra zanimanje za cepljenje drastično upadlo, so se stvari ob občutnem poslabšanju epidemiološke slike obrnile. Zaradi gneče, ki je nastala danes pred cepilnim centrom na Metelkovi ulici v Ljubljani, so razpisali dodatne termine. Tako bo cepilno mesto odprto tudi čez vikend, a pozor, na te termine se je treba naročiti.

anketa2

Še preden se je cepljenje proti covidu-19 danes zjutraj ob 9. uri v zdravstvenem domu na Metelkovi ulici v Ljubljani začelo, je tam že nastajala vrsta. Gneča se je pozneje v dopoldnevu samo še povečala. Podobne prizore je bilo videti tudi v ZD Adolfa Drolca v Mariboru in še na drugem cepilnem mestu v Ljubljani, kjer cepljenje sicer izvaja zasebnik Medicinski center Ljubljana.

Zakaj takšen obrat in ponovno povečano zanimanje, je težko reči. Nekateri se odločajo za tretji, poživitveni odmerek, potem ko so včeraj spremenili smernice, kdaj ga lahko prejmejo tisti, ki so bili v osnovi cepljeni z vektorskimi cepivi. Časovni razmak se je zmanjšal s šestih na dva meseca. Razširili so tudi nabor skupin, za katere se cepljenje s tretjim odmerkom še posebej priporoča, več o tem je povedala dr. Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine za cepljenje (PSC), na današnji novinarski konferenci.

Dodatni termini tudi konec tedna

V ZD Ljubljana, kjer se zaradi upada zanimanja za cepljenje že nekaj časa ni bilo mogoče cepiti za vikend, so se ob današnjem navalu odločili, da bodo ponudili dodatne termine. A pozor, na te se je treba naročiti.

Cepljenje v ZD Ljubljana
Foto : Dodatni termini za cepljenje (Vir: ZD Ljubljana)

Če ste se odločili za cepljenje s cepivom proizvajalca Moderna (Spikevax), bo to mogoče v nedeljo, a v primeru tretjega, poživitvenega odmerka je ta namenjen le osebam, starejšim od 30 let. Za cepivo Pfizerja se lahko odločijo vsi, starejši od 18 let.

Cepljenje je v prestolnici sicer mogoče tudi v kleti nakupovalnega središča Aleja, tam ga izvaja zasebni Zdravstveni zavod Zdravje. Na voljo je cepivo Pfizerja, in sicer od 10. do 19. ure. Sočasno se lahko cepite tudi proti gripi.

V ZD Adolfa Drolca Maribor medtem glede na trenutno dinamiko cepljenja ocenjujejo, da je dovolj cepljenje čez teden, a če se bo naval na poživitveni odmerek nadaljeval, obljubljajo dodatne termine tudi v soboto.

Priporočen presledek med osnovnim cepljenjem in poživitvenim odmerkom za osebe, polno cepljene z mRNK cepivom, ali osebe, cepljene z “mešano shemo” (Vaxevria + mRNA cepivo), je vsaj šest mesecev po drugem odmerku.

Osebe, polno cepljene z vektorskim cepivom, lahko prejmejo poživitveni odmerek vsaj dva meseca po osnovnem cepljenju.

Odgovore na druga pogosta vprašanja glede cepljenja lahko najdete na spletni strani NIJZ.