in

Plavalci zadovoljni zapuščajo Kazan – RTVSLO.si

20-letna Katja Fain je v Kazanu osvojila bron. Foto: www.alesfevzer.com

Ob kolajni so si slovenski plavalci v Rusiji priplavali tri finale. Janja Šegel je bila četrta na 200 m prosto, Peter John Stevens je na 50 m prsno zasedel sedmo mesto. Skupaj so reprezentanti dosegli deset uvrstitev do 16. mesta, nova sta tudi ženska slovenska rekorda na 100 in 200 m prosto.

Prvenstvo je minilo v skladu s pričakovanji. Napovedovali smo štiri finale in boj za kolajno, še preden smo videli seznam prijav. Za druge je bil cilj uvrstitev med 16 najboljših, kar je naše merilo za potnike na EP. To smo bolj ali manj dosegli. Moram priznati, da je bilo to tudi prvenstvo priložnosti. Nekatere smo izkoristili, drugih ne, ampak tak je šport, to je igra stotink, igra sekund, ki včasih da, včasih vzame,” je prvenstvo ocenil Podržavnik, ki ni skrival navdušenja nad kolajno, ki so jo slovenski plavalci čakali kar tri leta.

Katja Fain do brona na 200 m prosto in 101. plavalne medalje za Slovenijo

Kot pravi, so z videnim, ne le novim odličjem, lahko zelo zadovoljni. “Jedro reprezentance, Peter John Stevens, Katja Fain, Janja Šegel in Tjaša Vozel, so svoje delo opravili zelo dobro. Drugi, ki se priključujejo, so se uvrstili do 16. mesta, Primož Šenica Pavletič je zasedel 12. mesto, Daša Tušek 15. oziroma za Saša Boškana velja, da mu je malo zmanjkalo, a je navduševal z osebnimi rekordi in bil druga rezerva na 200 m prosto.

Kot je še povedal koroški strokovnjak, so vsi potrdili vpoklic v izbrano vrsto. Manjša bo ekipa za decembrsko svetovno prvenstvo v Abu Dabiju. “Kandidati za svetovno prvenstvo so Stevens, Fain, Šegel in Vozel. Ne verjamem, da se jim bo še kdo pridružil, seveda majhne možnosti so, a bo treba normo potrditi v prihdnjih 14 dneh.

Z mednarodnega vidika je prvenstvo postreglo s številnimi novimi imeni. “Časa po olimpijskih igrah je bilo za dobro pripravo res malo. Za vse tiste, ki so si vzeli malo premora, je prvenstvo prišlo prehitro. To se je videlo pri številnih favoritih in to so izkoristili mladi. Vseeno je bila kakovost izidov zelo visoka,” meni Podržavnik.

Finale na 200 m prosto s Fain in Šegel