in

Pfizer tudi za kanadske otroke, stare med 5 in 11 let

Tudi Kanada je danes odobrila cepivo proti covidu-19 podjetja Pfizer za otroke, stare od 5 do 11 let. “Po temeljitem in neodvisnem znanstvenem pregledu dokazov je ministrstvo ugotovilo, da koristi tega cepiva za otroke med 5. in 11. letom starosti odtehtajo tveganja”.

Cepljenje otrok

Rezultati kliničnega preskušanja med več kot 2000 otroki v starostni skupini 5–11 let so pokazali, da je cepivo več kot 90-odstotno učinkovito pri preprečevanju covida-19, resnih stranskih učinkov pa niso ugotovili.

Imunski odziv pri otrocih naj bi bil primerljiv s tistim pri osebah med 16. in 25. letom starosti, so sporočili s kanadskega zdravstvenega ministrstva.

Odmerek cepiva je bil sicer znižan na 10 mikrogramov na injekcijo, kar je trikrat manj od standardnega odmerka. Cepljenje bo treba opraviti v razmiku treh tednov, so še sporočili z ministrstva. Kdaj naj bi začeli cepiti otroke, pa še niso razkrili.

Kanada se je tako pridružila peščici držav, ki so že dale zeleno luč za uporabo cepiva Pfizer/BioNTech pri otrocih. Med njimi sta se za to odločila Izrael in ZDA. Kitajska, Združeni arabski emirati, Kambodža in Kolumbija so prav tako začeli cepiti otroke, mlajše od 12 let, vendar s kitajskimi cepivi.

Oznake