in

PCT: začasno zaprli 8 prodajaln in en lokal, večina klubov pravil ni kršila

Na vladni novinarski konferenci sta v. d. glavne tržne inšpektorice Martina Gašperlin in direktor Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Branko Podpečan predstavila nadzore v zadnjem tednu. Tržni inšpektorji so začasno zaprli osem prodajaln in en gostinski lokal, Podpečan pa je povedal, da so izrekli globe v višini 45.500 evrov.

Dizel

Podatke o inšpekcijskih nadzorih sta predstavila v. d. glavne tržne inšpektorice Martina Gašperlin in direktor Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin dr. Branko Podpečan.

Tržni inšpektorji so zaradi nepreverjanja pogoja PCT začasno zaprli osem prodajaln in en gostinski lokal, je povedala Gašperlin.

Med 1. in 7. novembrom so opravili 648 nadzorov nad izvajanjem pogoja PCT. Izdali so tudi plačilne naloge, vse na bencinskih servisih, ki po prvotnem nadzoru niso odpravili napak.

Od opravljenih nadzorov konec tedna so v nedeljo pregledali 13 bencinskih servisov na območju Dolenjske, ti niso bili problematični, 17 bencinskih servisov na območju Mariboru, enega je inšpektor z ustno odločbo začasno zaprl do odprave nepravilnosti, ter šest bencinskih servisov na območju Nove Gorice, kjer so v dveh primerih izrekli opozorilo, saj so sicer zagotavljali preverjanje, a šele pri blagajni.

V šestih primerih so inšpektorji z ustno odločbo prepovedali opravljanje dejavnosti do odprave nepravilnosti, in sicer trem bencinskim črpalkam (Izola, Postojna in Maribor) in trem trgovinam (KIK, Tom Taylor, Tedi).

“Opravili smo tudi 17 nadzorov nočnih klubov. Ugotovili smo, da je večina nočnih klubov poslovala v skladu s pravili. Tam so na vratih varnostniki, saj preverjajo starost in hkrati PCT pogoj. Izrečena je bila samo ena ustna odločba o prepovedi opravljanja dejavnosti pri lokalu v Kopru,” je povedala.

Več nepravilnosti v lokalih kot v prodajalnah

Podpečan je povedal, da so tudi oni v zadnjem obdobju izvajali poostren nadzor. Opravili so 602 nadzora, pri tem pa so ugotovili nepravilnosti pri 111 zavezancih – eno v trgovini, vse ostale pa v gostinskih obratih.

Šlo je predvsem za pomanjkljivosti pri nadzoru nad pogojem PCT, kar pomeni, da so ljudi samo povprašali o izpolnjevanju pogoja PCT, niso pa dejansko preverili kode. Imeli so tudi primer, ko poslovodja trgovine inšpektorju ni želela pokazati dokazila o izpolnjevanju PCT zaposlenih.

Izrekli so globe v višini 45.500 evrov. “Ni namen izrekanje glob, vendar očitno drugače ne gre, saj se je pri manjšem delu gostinskih lokalov – pri približno petini – izkazalo, da nikakor ne želijo upoštevati odlokov.”

“Nadzore bomo izvajali tudi do 22. ure zvečer, torej do konca obratovalnega časa,” je še poudaril Podpečan.