in

Papež na visoko funkcijo v vatikanski upravi prvič imenoval žensko

Funkcijo generalnega sekretarja governatorata v Vatikanu bo odslej opravljala ženska, nuna Raffaella Petrini. Zgodilo se je prvič, da bi papež na to funkcijo imenoval žensko, doslej jo je tradicionalno opravljal škof.

Papež Frančišek je danes prvič na kak visok položaj znotraj vatikanske uprave imenoval žensko. Nuna Raffaella Petrini je postala generalna sekretarka governatorata in prva ženska na tem položaju. Ta položaj je tradicionalno doslej pripadal škofu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ursula von der Leyen

52-letna Petrini iz Rima je doslej delala v kongregaciji za evangelizacijo narodov. Doštudirala je politologijo in doktorirala na papeški univerzi Svetega Tomaža Akvinskega v Rimu, kjer je trenutno docentka, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Vatikanski governatorat med drugim skrbi za med turisti priljubljen vatikanski muzej ter druge službe vatikanske mestne države, kot so novčni in poštni urad ter vozni park, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V njeni pristojnosti je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP tudi policija. Governatorat, ki so ga ustanovili 1993, sestavlja komisija sedmih kardinalov. Vodi jo predsednik.

Papež Frančišek
Foto : Profimedia

Papež Frančišek je v zadnjih mesecih pri kadrovskih vprašanjih že večkrat stavil na ženske. Ob odprtju svetovne sinode je tako teologijo Nathalie Becquart prvič v zgodovini katoliške cerkve imenoval za podtajnico z volilnimi pravicami na škofovski sinodi. Konec avgusta je redovnico iz Argentine Alessandro Smerilli imenoval za začasno sekretarko, ki je s tem postala številka dve vatikanskih oblasti, ki se med drugim ukvarja s temami, kot so migracije, revščina in pandemija covida-19.

Oznake