in

OZS: Nemudoma potrebujemo nadomestilo za karanteno samozaposlenih

Foto: Pixabay

Število karantenskih odločb se je s hitrim širjenjem okužb z novim koronavirusom bistveno povečalo, s tem pa se povečujejo tudi stiske samozaposlenih, opozarja Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS). “Tudi samozaposleni in njihovi otroci dobivajo karantenske odločbe. In če zaposleni dobijo nadomestilo za čas karantene ali karantene otrok, potem morajo enake pravice imeti tudi samozaposleni. To napako in krivico je treba nemudoma odpraviti,” je dogajanje komentiral predsednik OZS-ja Branko Meh.

Branko Meh. Foto: Eva Mihelič

Branko Meh. Foto: Eva Mihelič

Kaj dejansko predlaga OZS?

Predlog zbornice je, da se vnovič uzakoni nadomestilo v obliki delno povrnjenega izgubljenega dohodka, podobno kot v petem protikoronskem zakonu, in sicer v višini 250 evrov za vsako odrejeno karanteno oziroma za čas, ko samozaposleni ni zmožen opravljati dela zaradi višje sile, torej karantene otrok, vendar ne manj kot 250 evrov za 10 dni, 500 evrov za 20 dni in 750 evrov na mesec.

Prav tovrstno rešitev so v predlog novele zakona o nujnih ukrepih v zdravstvu, ki ureja nadomestilo za karanteno ali varstvo otrok v karanteni tudi za samozaposlene, družbenike in kmete, zapisale tudi opozicijske poslanske skupine LMŠ-ja, SD-ja, Levice, SAB-a in NeP-a; v DZ so ga vložile v drugi polovici oktobra.

Opozicija z novelo za enakopravnost samozaposlenih in zajezitev virusa

Vlada: Pripravljamo rešitev

Kot je razvidno iz odgovora vlade na poslansko pobudo poslanca SD-ja Marka Koprivca v zvezi z nadomestilom stroškov plače za samozaposlene v karanteni, ki nosi torkov datum, so tudi sami pripravili podlage za ustrezno spremembo omenjenega zakona, a mora DZ najprej odločati o opozicijskem predlogu, ki je bil vložen prvi. Prav zato je vlada pripravila tudi predlog novele zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19, “kjer je določen ukrep delnega povračila izgubljenega dohodka za samozaposlene, družbenike-poslovodje in kmete”, so pojasnili.

“Vlada si bo še vnaprej prizadevala za omilitev posledic ekonomske krize za gospodarstvo, vključno s samozaposlenimi in družbeniki, zato pripravlja tudi ukrepe v okviru sklada za okrevanje in odpornost ter ukrepe v okviru evropske kohezijske politike,” so še navedli v vladi.

Kje je srž zapleta

Eni so upravičeni, drugi ne. Foto: Pixabay

Eni so upravičeni, drugi ne. Foto: Pixabay

Do težav je sicer prišlo, ko je sredi julija v veljavo stopil zakon o nujnih ukrepih v zdravstvu, ki je dal podlago za podaljšanje ukrepa nadomestila plač delavcem zaradi odrejene karantene na domu ali nemožnosti opravljanja dela zaradi višje sile do 31. decembra.

Zakon državi nalaga, da mora delodajalcem povrniti stroške, ki jih imajo z nadomestilom plač za delavce, ki jim je bila odrejena karantena oz. ki so odsotni zaradi razlogov višje sile, kamor sodi tudi varstvo otrok, ki so bili napoteni v karanteno ali so zboleli. A predpis naslavlja le delavce, ki so v delovnem razmerju na podlagi pogodbe o zaposlitvi, zato samozaposleni niso upravičeni do nadomestila.

V javnosti so se oktobra začeli pojavljati pozivi k ureditvi problematike, pridružil se jim je tudi OZS.

So pa v OZS-ju pozdravili ukrep, da bo država krila stroške hitrih testov tudi za zaposlene v gospodarstvu, s čimer se je po njihovih besedah izenačil položaj zaposlenih v javnem in zasebnem sektorju.