in

Otroških mask skoraj ni mogoče dobiti: “Za zdaj lahko nosijo bombažne”

Z današnjim dnem so v osnovnih in srednjih šolah obvezne kirurške maske ali maske tipa FFP2. Številni starši so se v zadnjih dneh znašli v težavah, saj je zaloga otroških kirurških mask v številnih lekarnah pošla. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, je za N1 povedala, da lahko otroci, dokler ne bo na voljo novih zalog, še naprej nosijo maske iz blaga. “Ko bodo otroške maske dosegljive oziroma normalno dobavljive, pa gredo tudi otroci na kirurške maske,” je dejala.

Od danes so po novem kirurške maske ali maske FFP2 obvezne za vse učence od 6. leta starosti, dijake, študente in zaposlene. Potem ko je vlada v petek pozno zvečer predstavila nov sveženj ukrepov za zajezitev epidemije v Sloveniji, med katerimi je bil tudi ukrep obvezne uporabe zaščitne maske tudi za najmlajše, so bili številni starši v časovni stiski pred samo veljavnostjo odloka in dejanskim iskanjem otroške kirurške maske — teh je v večini lekarn, prodajaln in spletnih trgovin že zmanjkalo. Kirurške maske za odrasle pa so otrokom pogosto prevelike.

maska

Za podrobnejša pojasnila o zalogah zaščitnih mask za otroke smo se obrnili na ljubljanske lekarne. Kot so nam sporočili, so jih imeli na zalogi le v nekaterih enotah. Težave z zalogo pa imajo tudi v največji mreži specializiranih prodajaln z medicinskimi pripomočki Sanolabor. “Trenutno opažamo povečano povpraševanje po maskah tipa FFP2 in kirurških maskah, tudi otroških. Glede na situacijo na trgu se za naše stranke trudimo v najkrajšem času zagotoviti ustrezne zaloge,” so odgovorili v Sanolaborju. Ponudbo smo preverili tudi v spletnih trgovinah.

Tudi v Lekarni Bitenc je otroških kirurških mask zmanjkalo, prav tako jih nimajo več niti njihovi dobavitelji. Pričakujejo, da bodo maske na voljo ponovno čez teden dni. Zmanjkalo jim je tudi mask tipa FFP2. Nove zaloge naj bi dobili proti koncu tedna, kirurških mask za odrasle pa imajo za zdaj dovolj. V nekaterih spletnih trgovinah so bile sredi dneva otroške maske še na voljo, a so bile zaloge zelo majhne.

Logar: Dokler mask ne bo dovolj, lahko uporabljajo maske iz blaga

Ker otroških kirurških mask že na prvi dan veljavnosti odloka primanjkuje, Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, pojasnjuje, naj otroci, dokler otroške kirurške maske ne bodo dosegljive, še naprej uporabljajo maske iz blaga. “Če niso dosegljive, pač niso dosegljive,” je poudarila. “Ko bodo maske dosegljive oziroma normalno dobavljive, gredo tudi otroci na uporabo otroških kirurških mask,” je povedala za N1.