in

Odermatt z lepo prednostjo drugič v karieri ukrotil progo ptic roparic

Marco Odermatt je v olimpijsko zimo vstopil v odlični formi. Foto: Reuters

24-letni Švicar je odlično začel letošnjo zimo. Po zmagi na veleslalomu v Söldnu je bil na smuku v Lake Louisu četrti, tako a vodi v skupnem seštevku. Na progi ptic roparic se mu je najbolj približal zmagovalec tega smuka, Avstrijec Matthias Mayer, ki je bil počasnejši 78 stotink, tretje mesto pa je s številko 35 senzacionalno osvojil Broderick Thompson, ki se je v začetku koledarskega leta vrnil po dveletni odsotnosti zaradi poškodb.

Zmagovita vožnja Odermatta v Beaver Creeku

27-letni Kanadčan je šele devetič v karieri osvojil točke svetovnega pokala. Do zdaj je bila njegova najboljša uvrstitev osmo mesto iz kombinacije v Bormiu leta 2017, v superveleslalomu pa je bil najboljši 24. Tik pod stopničkami je končal Nemec Andreas Sander, ki je zadnji za zmagovalcem zaostal manj kot sekundo (+0,98), peti pa je bil lanski dobitnik malega kristalnega globusa v tej disciplini, Avstrijec Vincent Kriechmayr.

Alpskim smučarkam v Lake Louisu vreme kroji spored
V Lake Louisu je tako kot drugi v sredo odpadel tudi tretji trening smuka, ki bi moral biti v četrtek. Razlog za odpoved je novozapadli sneg.

Na torkovem treningu je Ilka Štuhec postavila drugi čas.

Prvi smuk bo v petek ob 20.30.

Odermatt je imel na prvem merjenju šesti vmesni čas, za tedaj vodilnim Mayerjem pa je zaostajal sedem stotink. V drugem sektorju, kjer so imeli mnogi težave oziroma so tu odstopili, je smučal izvrstno in v primerjavi z Avstrijcem pridobil šest desetink. Čeprav je razvil nekoliko nižjo hitrost od Avstrijca, pa je s spodnjim delom mojstrsko opravil. Na zadnjem skoku je bil zelo dolg, a je še pravočasno odpeljal vrata in v cilj prišel z visoko prednostjo. Tako je šestič zmagal v svetovnem pokalu, tretjič v superveleslalomu in drugič v Beaver Creeku. Namreč na progi ptic roparic je pred dvema letoma prvič v karieri stopil na najvišjo stopničko.

Od slovenske četverice je do cilja prišel le Martin Čater, ki je zaostal 2,83 sekunde, kar je zadostovalo za 34. mesto. Že ob prihodu v cilj je zaostal za dobitniki točk. Boštjan Kline, Miha Hrobat in Nejc Naraločnik, ki se je na progo podal kot zadnji, so odstopili.

V petek bo v Beaver Creeku še en superveleslalom, ki se bo začel ob 18.45, v soboto je ob 20.00 na sporedu prvi smuk, v nedeljo pa ob 19.00 drugi smuk. Vse tekme bodo v neposrednem prenosu na TV SLO 2 in MMC-ju.


BEAVER CREEK, superveleslalom

Končni vrstni red:           
 1. M. ODERMATT    ŠVI   1:08,61
 2. M. MAYER      AVT    +0,78
 3. B. THOMPSON    KAN     0,95
 4. A. SANDER     NEM     0,98
 5. V. KRIECHMAYR   AVT     1,02
 6. A. PINTURAULT   FRA     1,13
 7. A. S. SEJERSTED  NOR     1,14
 8. J. MURISIER    ŠVI     1,26
 9. M. CASSE      ITA     1,32
10. G. CAVIEZEL    ŠVI     1,39
...                  
34. M. ČATER      SLO     2,83
                    
Odstop: Kline, Hrobat, Naraločnik,   
Paris, Franz, Baumann, Kilde ...