in

Od ponedeljka v Zgornji Avstriji lockdown za necepljene?

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 12 tisoč okužb s koronavirusom. Najhuje je v zvezni deželi Zgornja Avstrija, kjer bi lahko od ponedeljka dalje za necepljene uvedli tudi lockdown. Avstrijski kancler Alexander Schallenberg je ocenil, da bosta zima in božič za necepljene neudobna, saj trenutno vse kaže na to, da bo za njih veljalo zaprtje.

Epidemiološka situacija se v zadnjih dneh hitro slabša tudi v Avstriji. V zadnjih 24 urah so tam potrdili skoraj 12 tisoč novih okužb. V bolnišnicah se zdravi 2.283 ljudi, od tega 432 na intenzivni negi.

Kancler: Pred nami sta zima in božič pod pogojem PC

Avstrijski kancler Alexander Schallenberg je zavrnil možnost zaprtja za cepljene. “Zame je jasno – za cepljene ne bo zaprtja samo zaradi solidarnosti do necepljenih,” je poudaril. “Pred nami sta zima in božič pod pogojem PC,” je dodal.

Priznava, da je to zelo strog ukrep, ampak bo očitno nujen. Po njegovem pa še niso izčrpali vseh možnosti, saj namerava razpravljati tudi o obveznem cepljenju za določene poklicne skupine. Znova je pozval državljane k cepljenju in poživitvenem odmerku.

Milan Krek

V sredo se je avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein na kriznem sestanku srečal z deželnima glavarjema iz Salzburga Wilfriedom Haslauerjem in Zgornje Avstrije Thomasom Stelzerjem. Na sestanku je izrazil možnost lockdowna zgolj v posameznih zvezdnih deželah.

Že v ponedeljek bi lahko tako zaprtje za necepljene uvedli v Zgornji Avstriji, mora pa to potrditi še zvezna vlada na Dunaju. Lockdown za necepljeni pomeni, da bi lahko ti svoj dom zapustili le zaradi službe, obiska zdravnika ali bolnišnice, nujnih vsakodnevnih potreb (nakup hrane) in zaradi skrbi za bolne sorodnike. Spoštovanje ukrepov naj bi pospešeno nadzirali tudi ustrezni avstrijski organi.

Novi ukrepi za zajezitev

Zaradi zaostrenih razmer je nove ukrepe zahtevala tudi strokovna skupina. Prepričani so, da je treba dodatno zaostriti ukrepe za necepljene. Tako bi necepljenim onemogočili dostop med drugim do nenujnih trgovin in muzejev.

Se pa bojijo, da tudi ti ukrepi, kot morebitno obvezno cepljenje za zdravstvene uslužbence, ne bodo zadostovali. Po oceni strokovne skupine bi tako na najhuje prizadetih območjih, kot sta Zgornja Avstrija in Solnograško, uvedli še zaprtje, v okviru katerega bi omejili stike. Predlog, ki ga mora potrditi še zvezna vlada, predvideva tudi odpoved vseh dogodkov v naslednjih treh tednih. Če se bo število okužb stabiliziralo, bi se nekatere dejavnosti ponovno odprle, a le za cepljene in prebolevnike.