in

Od danes obvezna uporaba zimskih pnevmatik

Z današnjim dnem se začenja obdobje obvezne uporabe zimske opreme na motornih vozilih. Profil zimskih pnevmatik mora biti globok najmanj tri milimetre.

Začenja se obdobje obvezne uporabe zimske opreme na motornih vozilih, ki bo trajalo do 15. marca prihodnje leto. V jesenskem in zimskem času morajo vozniki upoštevati tudi, da so zaradi dežja in snega ceste pogosto mokre in spolzke, na vozišču so večje količine listja, vidljivost pa zmanjšujeta megla in vse krajši dnevi.

Ustrezne pnevmatike so ključnega pomena za varno vožnjo, saj so edini stični del vozila z voziščem, zato morajo vozniki poskrbeti, da bo ta vedno optimalen. Profil zimskih pnevmatik mora biti globok najmanj tri milimetre in ga je smiselno preverjati bolj pogosto, še posebej, če je zima blaga, saj je pri višjih temperaturah tudi obraba večja, opozarjajo na Agenciji za varnost prometa.

Ker je brezhibno delovanje zavor nujno za varno vožnjo, agencija svetuje tudi redno preverjanje nivoja zavorne tekočine, ki naj jo vozniki zamenjajo najmanj vsaki dve leti. Pomembno je tudi, da so žarometi čisti in da delujejo brezhibno, prav tako morajo vozniki pred vožnjo dobro očistiti stekla in tudi led in sneg z vozila.

Vozniki naj pred ohladitvami preverijo tudi, ali imajo v rezervoarju za vodo zimsko čistilo za steklo, ki preprečuje zmrzovanje stekla ob njegovi uporabi.

Del zimske opreme vozil so tudi snežne verige, ki zagotavljajo najboljši oprijem za ekstremne zimske razmere, kot je močno sneženje.

Za varnost v prometu je pomembno tudi, da so vsi udeleženci dobro vidni in s tem tudi bolj varni, kar v teh letnih časih še posebej velja za pešce in kolesarje, še navajajo pri agenciji.

Nabor nasvetov in priporočil, kako naj se vozniki pripravijo na zahtevnejše vozne razmere, so tudi letos pripravili na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS), kjer so opravili tudi test 34 zimskih pnevmatik.