in

Od Budimpešte prek Posočja vse do Verone, s kopico hribov in le 26 km vožnje na čas

Največje presenečenje – najmanj kronometrskih kilometrov na tritedenskih kolesarskih spektaklih v moderni kolesarski dobi. Manj posamičnega boja z uro je bilo na Giru nazadnje leta 1962, ko sploh ni bilo kronometra.

Za primerjavo: Tour de France 2022 bo predzadnji dan v 20. etapi imel kar 40-km kronometer. (Predstavitev La Vuelte 22 bo 16. decembra.)

Vožnji na čas sta dve: v 2. etapi po ulicah Budimpešte v dolžini 9,2 km in prav zadnji dan v Veroni, kjer bodo ponovili zaključni kronometer iz Gira 2019 v dolžini 17,1 km.

Uradni zemljevid 105. Dirke po Italiji, ki se začenja na Madžarskem, na kratko pa znova obišče tudi Slovenijo. (za povečavo kliknite na sliko) Foto: RCS Sport

Le 26,3 km v dveh kratkih kronometrih

Start Gira na Madžarskem: dva dneva v Budimpešti, tretji dan na Blatnem jezeru

Skupaj vsega 26,3 km, za nameček imata pa obe urici resnice še kar pošten vzpon na trasi: v madžarski prestolnici vzpon na Citadelo in Budimski grad, v Veroni pa na Torricello, kjer si je Primož Roglič pred dvema letoma kot prvi Slovenec privozil prvo uvrstitev na zmagovalne stopničke Grand Toura.

Vabilo za vse, ki ne blestijo na “kozi”

Ob kopici hribov in gora je trasa prihodnje rožnate dirke spisana po okusu vseh kapetanov za etapne dirke, ki ne blestijo v kronometru. Izredna vaba za večino Kolumbijcev (Bernal, Quintana) in Carapaza, brata Yates, Lando, francoske upe (Bardet, Pinot in Gaudu) in ne nazadnje tudi za Italijane, ki blestijo v gorah, a niso nič posebnega na kozah (Ciccone, Masnada).

Kot običajno 21 etap, a za spremembo s tremi in ne samo dvema dnevoma počitka. Po pravilih UCI-ja je to možno le na vsake štiri leta in kar bodo v letu 2022 izkoristili vsi trije Grand Touri.

  • 2 vožnji na čas v skupni dolžini 26,3 km
  • 7 ravninskih etap za šprinterje
  • 6 razgibanih etap za ubežnike
  • 6 gorskih etap, od tega 4 s ciljnimi vzponi
  • skupno 3410,3 km s prek 51 tisoč višinskimi metri
  • najdaljši etapi 3. in 11. z vsega 201 km

Razpored etap s tradicionalnimi zvezdicami zahtevnosti: slovenska 19. etapa ima štiri zvezdice. Pet zvezdic imajo le 9. etapa s ciljem na Blockhausu v Abrucih, vinska 15. etapa s ciljem v Aprici in zadnja gorska 20. etapa z zaključkom na Marmoladi. Foto: RCS Sport

Razpored etap s tradicionalnimi zvezdicami zahtevnosti: slovenska 19. etapa ima štiri zvezdice. Pet zvezdic imajo le 9. etapa s ciljem na Blockhausu v Abrucih, vinska 15. etapa s ciljem v Aprici in zadnja gorska 20. etapa z zaključkom na Marmoladi. Foto: RCS Sport

Prve tri dni na Madžarskem

Giro 2022 se začne v petek, 6. maja, v Budimpešti, po uvodnih treh dneh na Madžarskem, se odleti na Sicilijo. Že 4. etapa prinaša prvo pravo gorsko preizkušnjo s ciljnim vzponom na Etno. Drugi konec tedna se zaključi z vzponom na Blockhaus. Tretji konec tedna bo piko na i postavil vzpon na Cogne.

Peklenski zadnji teden: za uvod prek Mortirole

Kot običajno v zadnjih desetletjih Dirka po Italiji prinaša peklenski zadnji teden v Alpah: že v 16. etapi se gre od Salòja čez Cadino in Mortirolo (sicer z nekoliko lažje strani iz Monne), prek zadnjega vzpona na Santo Cristino do cilja v Aprici. Skupaj kar 5440 višinskih metrov v 200 km, s čimer je to najzahtevnejša etapa Gira 2022, ki bo sočasna tudi tako imenovana vinska etapa v čast sforzata.

Znova v Sloveniji – v Posočje in prek Kolovrata

Uradno: Giro 2022 v Posočju s težkim vzponom na Kolovrat

Dan zatem je na sporedu nova gorska etapa, po tranzitni etapi proti vzhodu pa pride v petek, 27. maja, na spored furlansko-slovenska 19. etapa. Za 35 km se bo Giro vnovič zapeljal v Slovenijo – v Posočje občine Kobarid. Poslastica bo vzpon Idrsko-Livek-Kolovrat (10,3 km z 9,2 odstotki). Dan se bo po 178 km, od tega okoli 100 km po slovenskem etničnem ozemlju), zaključil na romarskem svetišču Slovencev in Furlanov na Stari Gori nad Čedadom.

Gorska pika na i na Fedaio – Marmolado

Zadnja sobota, 28. maja, prinaša gorski finale: štart v Bellunu in vzpon na prelaz San Pellegrino (9,6 km z 8 odstotki), kateremu sledi najvišja točka Gira oz. tako imenovana Cima Coppi na prelazu Pordoi (11,9 km s 6,6 odstotki na 2239 m), zaključi pa se z zahtevnim prelazom Fedaia oziroma Marmolado (12,9 km s 7,8 odstotki). Zadnje dejanje rožnate dirke se bo odvilo v nedeljo, 29. maja, 2022 v Veroni.

Mesto Romea in Julije bo petič gostilo zaključek Dirke po Italiji, vselej je bil zadnji dan v Veroni kronometer, kjer so zmago potrdili Battaglin (1981), Moser (1984), Basso (2010) in Carapaz (2019).

“Ta Giro je zasnovan, da se lahko kolesarji za rožnato majico in skupno uvrstitev borijo vse od prve do zadnje etape. Gre za eno najzahtevnejših tras zadnjih let s skoraj 51 tisoč višinskimi vetri vzpenjanja. Veliko bo zahtevnih etap, že takoj ko pridemo v Italijo iz Madžarske. Vključili smo nekaj vzponov, ki so oblikovali zgodovino Gira: Santa Cristina bo Pantanijeva gora, tukaj sta Mortirolo in Pordoi s Cima Coppi in na koncu prelaz Fedaia ob vznožju Marmolade,” je ob koncu razvlečene enotedenske predstavitve 105. Dirke po Italiji dejal direktor Mauro Vegni, ki se bo s to izvedbo tudi poslovil.

Profili gorskih etap in “slovenske” 19. etape ter zaključnega kronometra: