in

Obrtniki ter turistično-gostinska zbornica pozdravljajo nove vladne predloge ukrepov

Gostinstvo in turizem sta med gospodarskimi panogami, ki so zaradi epidemije utrpele najhujšo škodo. Foto: BoBo

“Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je bila tista, ki je prva opozorila na to, da so samozaposleni v neenakem položaju, saj jim ne pripada nadomestilo v času karantene ali višje sile. Pobudo smo večkrat naslovili na vlado, zato nas veseli, da nam je prisluhnila,” so v odzivu zapisali na zbornici.

Kot so dodali, so vztrajali tudi, da država krije stroške testov za zaposlene v gospodarstvu tako kot za javni sektor. “Tudi tukaj smo bili uslišani,” so poudarili. Finančni minister Andrej Šircelj je namreč na novinarski konferenci pojasnil, da bo ta pomoč pripadla podjetjem, samostojnim podjetnikom, zavodom, društvom in samozaposlenim in bo znašala 60 evrov na delavca.

Z zakonom o dodatnih ukrepih za preprečevanje epidemije in omilitev njenih posledic vlada predlaga tudi podaljšanje veljavnosti turističnih bonov do 30. junija prihodnje leto. Letošnje bone (bon21), pa lahko podaljša s sklepom.

Vlada ranljivim namenja nov dodatek, delodajalcem denar za hitre teste in podaljšuje turistične bone

Pobegjalo: Zdi se nam lepo, da je vlada prisluhnila argumentom

Odločitev na Turistično gostinski zbornici Slovenije (TGZS) pozdravljajo. “Ogromna vrednost bonov je še neunovčena, po podatkih finančne uprave več kot 230 milijonov evrov,” je za STA dejal direktor zbornice Fedja Pobegajlo in poudaril, da bi bila zagotovo dobrodošla pomoč, če bi vsaj del teh sredstev prišel v podjetja.

Podaljšanje veljavnosti bonov pozdravljajo tudi z vidika pomoči gorskim centrom, ki so imeli v lanski sezoni praktično zaprte nastanitvene zmogljivosti oz. je bil njihov obseg poslovanja tako ali drugače močno omejen. Tudi trenutne zdravstvene razmere v državi po Pobegajlovih besedah niso najbolj privlačne za potovanja. “Zato se nam zdi lepo, da je vlada prisluhnila tem argumentom,” je dejal.

Če pride do vnovičnega zapiranja, pričakujejo že znane ukrepe

V začetku novembra je zbornica sicer na vlado naslovila nekoliko širši nabor ukrepov za pomoč turistični panogi. “Če pride do ponovnega zapiranja, pa upamo, da ne, pričakujemo nazaj ukrepe čakanja na delo, skrajšanega delovnega časa ter povračila fiksnih stroškov,” je dejal. Čakajo tudi na enkratni dodatek za turizem, ki naj bi ga na gospodarskem ministrstvu po Pobejgalovih besedah razpisali kmalu.

Glede na to, da je pred turistično panogo “izvensezonsko obdobje”, bi tudi ukrep skrajšanega delovnega časa po Pobegajlovih besedah vsekakor olajšal življenje podjetjem. “Z vidika ohranjanja konkurenčnosti smo predlagali tudi povečanje sredstev za prodajno-marketinške aktivnosti Slovenske turistične organizacije,” je dodal. Prav tako v TGZS predlagajo, da bi se dogovorili za subvencioniranje podražitve energentov, “kajti podražitve so trenutno ekstremne, turizem pa je zaradi pandemije še naprej zelo prizadet”.