in

Nova prevara: odkrili zelo prepričljiva, a lažna potrdila o cepljenju iz BiH

Na Hrvaškem in v nekaterih drugih državah EU so odkrili več primerov ponarejenih covidnih potrdil o cepljenju iz Bosne in Hercegovine, ki so imeli celo podpise in žige pristojnih institucij in celo pristojnih oseb iz Hercegbosanske županije v Bosni in Hercegovini. Ponarejanje potrdil o cepljenju je kaznivo dejanje. Pristojni organi ponarejevalce še iščejo.

V Bosni in Hercegovini, ki se spopada z institucionalno korupcijo, v zadnjem času pa tudi z naraščajo politično in varnostno krizo, so odkrili prevaro z lažnimi covidnimi potrdili o cepljenju. Na sled ponarejenim potrdilom o cepljenju je prišla pristojna služba za izdajanje EU covidnih potrdil v Zagrebu, saj se jim je eno potrdilo iz Hercegbosanske županije v BiH, ki so ga dobili v roke, zdelo sumljivo. Zato so ga poslali v preverjanje tamkajšnjemu zavodu za javno zdravje.

Izkazalo se je, da je potrdilo res lažno. Še več. Ni bilo edino, po informacijah zavoda za javno zdravje Hercegbosanske županije v BiH so po tem prejeli še nekaj primerkov sumljivih covidnih potrdil ne samo iz Hrvaške, ampak tudi iz drugih držav članic EU. Za vsa se je izkazalo, da so lažna da se imetniki teh covinih potrdil torej nikoli niso cepili.

Lažna potrdila so bila zelo prepričljiva

Ponaredki covidnih potrdil o cepljenju so bili zelo preprečljivi. Na njih so bili namreč žigi vseh pristojnih institucij in celo popisa direktorice zavoda za javno zdravje Hercegbosanske županije dr. Diane Mamić ter zdravnice zdravstvenega doma v Tomislavgradu dr. Bernardine Šarac. 

“Poleg mojega podpisa in podpisa zdravnice dr. Bernardine Šarac je na teh lažnih potrdilih tudi žig bolnišnice v mestu Livno in žig Zdravstvenega doma v Tomislavgradu. To nas je resnično zelo neprijetno presenetilo in najprej sploh nismo mogli verjeti, da je kaj takšnega možno,” je za bosanske medije ta konec tedna povedala dr. Diana Mamić. Dodala je, da so imetniki teh lažnih potrdil o cepljenju ljudje, ki se niso hoteli cepiti.

“Ti ljudje nenehno moralizirajo o cepljenju, ampak to, kar so naredili, je vredno vsake obsodbe,” je še dejala. O ponaredkih so že obvestili organe pregona, saj je ponarejanje potrdil o cepljenju tudi v BiH kaznivo dejanje.

Precepljenost je sicer v Bosni in Hercegovini izjemno nizka. Cepljene je manj kot četrtina celotne populacije, v zadnjem času beležijo okoli 500 novih okužb na dan, so pa na tretjem mestu na svetu po umrljivosti zaradi covida, za Perujem in Bolgarijo.

Lažna potrdila o cepljenju tudi v Sloveniji

Tudi v Sloveniji so organi pregona že odkrili, da so nekateri zaposleni v zdravstvu izdajali lažna covdina potrdila. Policisti so prišli na sled lažnih covidnim potrdilom iz Zdravstvenega doma v Žalcu ter zdravnikoma iz Ptuja in Lenarta, prav tako pa so odkrili, da imajo zaposlene z lažnimi covidnimi potrdili celo v svojih, policistih vrstah. Vsem policistom, pri katerih se bo izkazalo, da so imeli res lažna potrdila o cepljenju, grozi izguba službe.