in

Nov mejnik za bitcoin: na trgu že 90 odstotkov celotne zaloge

Na trgu je že 90 odstotkov celotne zaloge najbolj priljubljene kriptovalute bitcoin. Rudarji naj bi vseh 21 milijonov enot “izkopali” šele do leta 2140, vendar vse ne bodo na prodaj.

Bitcoin je dosegel nov mejnik, spletni rudarji so nakopali že 90 odstotkov vseh obstoječih enot kriptovalute bitcoin, kažejo podatki spletne strani Blockchain.com. V praksi to pomeni, da je trenutno na trgu 18,89 milijona od končnih 21 milijonov bitcoinov. Trajalo je 12 let (od januarja 2009, ko so začeli rudarjenje te najbolj poznane kriptovalute), da je bitcoin dosegel 90 odstotkov končne zaloge.

Čeprav je zdaj na trgu že 90 odstotkov bitcoinov, bodo rudarji celotno zalogo po trenutnih ocenah “izkopali” šele do februarja leta 2140.

Bitcoin je ena od kriptovalut, ki ima omejeno število enot, vendar vseh 21 milijonov nikoli ne bo na trgu. Kot ocenjujejo kriptoanalitiki pri Chainalysis, je 3,7 milijona bitcoinov izgubljenih zaradi različnih razlogov: od pozabljenih gesel, ki odklepajo kriptodenarnice, do smrti lastnikov. Še dodaten milijon bitcoinov je v lasti njihovega ustvarjalca, znanega pod psevdonimom Satoshi Nakamoto.

Cena bitcoina vztrajno raste. Ko je bilo leta 2010 na trgu deset odstotkov celotne količine, je cena znašala 0,089 evra, ko so rudarji čez dve leti nakopali 50 odstotkov vseh bitcoinov, so bili vredni dobrih šest evrov in pol. Trenutno njegova vrednost znaša približno 43 tisoč evrov za kovanec.

Kako se rudari

Za bitcoinom stojijo tako imenovani rudarji, ki obdelujejo in potrjujejo bloke transakcij. Njihovi računalniki izračunavajo kompleksne matematične formule in tako ustvarjajo nove bloke v blockchainu. Za to pa prejmejo plačilo v bitcoinih.

Oznake