in

Norveška zaradi omikrona omejuje prodajo alkohola

Da bi omejili širjenje nove koronavirusne različice omikron, na Norveškem zaostrujejo ukrepe. Vlada je v ponedeljek odločila, da restavracije, hoteli in lokali najmanj štiri tedne ne bodo smeli streči alkohola. Ukrepe so zaostrili tudi na področju javnih prireditev in kulture.

Zdravnica

“Stvar je resna,” je dejal norveški premier Jonas Gahr Store. V okviru novih ukrepov priporočajo delo od doma za vse, ki to lahko izvajajo, univerze pa naj izvajajo pouk na daljavo. Razširili so tudi območja, kjer je obvezna maska. Ukrepi bodo v veljavo stopili v sredo in bodo predvidoma trajali štiri tedne.

Zaostritev ukrepov sledi opozorilom norveškega urada za javno zdravje FHI, da bi lahko omikron resno poslabšal epidemiološke razmere. Različica bo namreč že v kratkem postala dominantna, še ta mesec pa pričakujejo nov val okužb in hospitalizacij. Glede na začasni scenarij FHI bi lahko čez tri tedne beležili po 90.000 do 300.000 novih primerov omikrona na dan, če ne bo zaostritve ukrepov. So pa dodali, da je treba biti previden glede podane ocene, saj nanjo vpliva ogromno dejavnikov.

Oznake