in

Noël na domači strmini razred zase; Kranjec po slabši drugi vožnji 18.

Clément Noël je sicer doma iz Vogezov, natančneje iz Remiremont, a je že dolgo član smučarskega kluba iz Val d’Iserja, kjer je dosegel deveto zmago kariere. Foto: AP

24-letni francoski slalomski specialist je bil razred zase. V obeh vožnjah je postavil najboljši čas in konkurenco prehitel za kar 1,40 sekunde. Drugo mesto je zasedel Kristoffer Jakobsen, ki je v finalu pridobil štiri mesta. Šved je prvič v karieri končal na odru za zmagovalce. Prvič se je na stopničke v slalomu, sicer pa desetič v karieri zavihtel tretji Filip Zubčić. Hrvaški smučar je v drugi vožnji napredoval za tri mesta.

Zaključek slaloma v Val dIserju

Noël je zmagal devetič v karieri, prvič po marcu, ko je bil najboljši v Kranjski Gori. Prvič je slavil na domači progi, saj je član smučarskega kluba Val d’Isere. Do zdaj je bil njegov najboljši rezultat na tem smučišču šele 20. mesto, tokrat pa ni imel konkurence.

Najboljši slalomist lanske zime brez finala

V prvi vožnji sta se mu najbolj približala Italijan Alex Vinatzer (+0,12) in Norvežan Sebastian Foss Solevaag (+0,17), ki pa sta v drugo pokvarila svoje uvrstitve. Solevaag je precej zaostal, Vinatzer pa, potem ko je bil na poti k prevzemu vodstva, veliko napako napravil tik pred ciljem in bil po zgrešenih zadnjih vratih diskvalificiran. V drugi vožnji sta odstopila tudi četrti Švicar Tanguy Nef, ki se je uštel že v prvih vratih, in peti Avstrijec Manuel Feller.

Izmed elitne sedmerice slalomistov sta razočarala lanski dobitnik malega kristalnega globusa v slalomu Avstrijec Marco Schwartz in ljubljenec francoskega občinstva Alexis Pinturault, ki sta ostala celo brez finala, kot se je iz prve jakostne skupine pripetilo še Avstrijcu Michaelu Mattu in Nemcu Linusu Strasserju.

Žan Kranjec je v slalomu nazadnje točke svetovnega pokala osvojil 5. januarja 2020 oz. skoraj pred dvema letoma, ko je bil 19. Od takrat je nastopil na osmih slalomih in pri tem trikrat odstopil (enkrat v finalu). Foto: EPA

Žan Kranjec je v slalomu nazadnje točke svetovnega pokala osvojil 5. januarja 2020 oz. skoraj pred dvema letoma, ko je bil 19. Od takrat je nastopil na osmih slalomih in pri tem trikrat odstopil (enkrat v finalu). Foto: EPA

Kranjec kot 13. v finale, Dvornik odstopil

Druga vožnja Žana Kranjca

Lani Žan Kranjec v slalomu ni blestel, saj je v vsega treh nastopih ostal brez točk svetovnega pokala, zato zdaj nastopa zunaj najboljše trideseterice. Na strmi progi La face de Bellevarde je po desetem mestu na sobotnem veleslalomu na slalomskih smučeh in s številko 36 postavil 13. čas prve vožnje. Po naknadni diskvalifikaciji Francoza Victorja Muffat-Jeandeta je Kranjec skočil na 12. mesto. V finalu je smučal bolj zadržano, ni ujel takšnega ritma, kot na prvi progi, in je ves čas izgubljal. V cilj je prišel na 11. mesto, po odstopih nekaterih najboljših pa je bil na koncu 18.

Na štartu slaloma je imel Kranjec tokrat družbo rojaka Aljaža Dvornika, ki pa je s številko 54 odstopil v spodnjem delu prve proge.

Karavana se bo preselila v italijanske Dolomite, s preizkušnjami v hitrih disciplinah v Val Gardeni, z veleslalomoma v Alta Badii in nočnim slalomom v Madonni di Campiglio ter za zaključek koledarskega leta s smukom in superveleslalom v Bormiu.


SVETOVNI POKAL (M)

VAL D’ISERE, slalom

Končni vrstni red:

 1. C. NOEL       FRA  1:30,52 
 2. K. JAKOBSEN     ŠVE   +1,40 
 3. F. ZUBČIĆ      HRV    1,85 
 4. D. YULE       ŠVI    1,89 
 5. D. RYDING      VB    1,90 
 6. S. FOSS SOLEVAAG  NOR    1,99 
 7. A. MARCHAND     BEL    2,02 
 8. A. L. McGRATH    NOR    2,15 
 9. G. RAZZOLI     ITA    2,17 
10. L. BRAATHEN     NOR    2,50 
...                  
18. Ž. KRANJEC     SLO    2,88 
                    
Odstop: Vinatzer, Feller, Nef, Ärni,  
Meillard, Dvornik ...         

Prva vožnja:

 1. C. NOEL       FRA   44,51
 2. A. VINATZER     ITA   +0,12
 3. S. FOSS SOLEVAAG  NOR    0,17
 4. T. NEF       ŠVI    0,41
 5. M. FELLER      AVT    0,46
 6. K. JAKOBSEN     ŠVE    0,81
 . F. ZUBČIĆ      HRV    0,81
 8. S. SIMONET     ŠVI    0,98
 9. D. YULE       ŠVI    1,00
 . D. RYDING      VB    1,00
11. L. BRAATHEN     NOR    1,31
12. Ž. KRANJEC     SLO    1,45
13. E. READ       KAN    1,46
 . F. GSTREIN     AVT    1,46
15. M. VIDOVIĆ     HRV    1,49
Odstop: Ärni, Meillard, Dvornik