in

Nobelova nagrajenka za mir Malala se je poročila

Nobelova nagrajenka za mir, pakistanska aktivistka Malala Yousafzai se je poročila na manjši slovesnosti v angleškem Birminghamu. “Danes zaznamujem dragocen dan v svojem življenju,” je tvitnila 24-letnica.

Aktivistka za pravice šolanja deklic se je skupaj s svojim izbrancem Asserjem Malikom udeležila obreda nikah, v katerem se oba strinjata, da se bosta poročila. Gre za prvi korak v islamski poroki.

“Vesela sva, da se bova skupaj podala na potovanje pred nama,” je še dodala Malala Yousafzai. Ob tem je objavila tudi več fotografij z obreda, ki je potekal doma v družbi njunih družin.

Malala Yousafzai se že do mladih nog zavzema za pravico deklic in žensk do šolanja. Prvič je postala znana v svetu, ko je kot enajstletno dekle na blogu britanskega BBC opisovala svoje življenje v pakistanski dolini Svat, kjer so bili dejavni talibani.

Globalni simbol boja za človekove pravice je postala, ko jo je pakistanski taliban 9. oktobra 2012 na šolskem avtobusu ustrelil v glavo zaradi njenega zavzemanja za pravico deklet do izobraževanja. Zdravili so jo v britanskem mestu Birmingham, kamor se je nato preselila njena družina. Kot najmlajša prejemnica Nobelove nagrade za mir, ki jo je dobila leta 2014, se še vedno aktivno zavzema za pravice deklet in žensk do izobraževanja. Lani je diplomirala na univerzi v Oxfordu.

Oznake