in

NLZOH zaskrbljen zaradi kombinacije mutacij v različici omikron

Vse kaže, da se najslabše projekcije, po katerih bi v bolnišnicah za covidne bolnike potrebovali več kot 320 intenzivnih postelj, ne bodo uresničile, je dejal koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta, ki pa opozarja, da nas novoodkrita različica omikron, o kateri še ni veliko znanega, lahko ponovno pripelje na začetek epidemije. Direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik je potrdila, da okužbe z omikronom v Sloveniji še nismo zabeležili. V laboratoriju v kratkem pričakujejo rezultate testov, ki bodo povedali več o tem, v kolikšni meri je nova različica odporna proti cepivom, ki jih imamo v Sloveniji.

V torek je bila pozitivna slaba tretjina opravljenih PCR-testov, skupno smo potrdili 2.257 okužb s koronavirusom. V bolnišnicah so razmere nekoliko boljše. V torek se je zdravilo 1.107 covidnih bolnikov, 277 bolnikov je bilo na intenzivni negi, umrlo pa je 15 covidnih bolnikov.

“Veseli nas dejstvo, da se mogoče res vidi lučka na koncu tunela te covidne situacije,” je navedel koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta. “Glavni strah in problem je bil in še vedno je velik deficit zdravstvenega kadra, predvsem zdravstvene nege na covidnih oddelkih,” je poudaril. Ogromno zaposlenih je namreč odšlo, nekateri so tudi v celoti zapustili zdravstveni sistem. Septembra se je število hospitaliziranih višalo, s prilagojenim in postopnim odpiranjem covidnih postelj pa jim je uspelo zdravstvene kapacitete nekoliko optimizirati, predvsem da bi čim dlje ohraniti zdravstvene kapacitete predvsem za necovidne bolnike.

“Kasneje pa smo doživeli pravi cunami, izredno skrb vzbujajoča je bila predvsem rast zasedenosti postelj na intenzivnih oddelkih,” se je spomnil. “Če bi mi avgusta nekdo rekel, da bomo imeli preko 200 intubiranih v novembru, mu tega preprosto ne bi verjel,” je dejal. Porast hospitaliziranih je ponekod pomenila popolno zaprtje elektivne dejavnosti. “Znižati je bilo treba tudi standarde o številu zdravstvenih delavcev na pacienta,” je navedel, kar pa vodi v slabšo zdravstveno oskrbo.

Kaže, da se najslabše projekcije ne bodo uresničile

Trenutne številke bolnikov na intenzivni negi kljub temu po njegovih besedah kažejo, da smo dosegli neke sorte plato. “Kaže in upamo, da se najslabše projekcije, v katerih bi potrebovali 320 intenzivnih postelj, ne bodo uresničile,” je dejal Carotta, zasluge za dobre obete pa je pripisal vsem posameznikom, ki redno upoštevajo PCT pogoj.

Od vseh bolnikov na intenzivni negi je več kot 80 odstotkov necepljenih, tisti, ki so cepljeni, pa imajo vsaj eno kronično bolezen, ki slabša njihov imunski odziv, je navedel Carotta. “Covid pogosto močno prizadene tudi mlajše. V tem valu opažamo, da niso redke osebe, ki so komaj dopolnile 20 let, pa so že potrebovale bolnišnično obravnavo,” je navedel.

Vrnitve na začetek epidemije zdravstvo ne bi zdržalo

“Virus se v necepljeni populaciji prosto širi in razmnožuje in tudi mutira,” je dejal Carotta in spomnil na novoodkrito različico koronavirusa omikron, ki bi nas po njegovih besedah lahko ponovno spravila na začetek epidemije. Lahko se namreč zgodi, da bo nova različica odporna tako proti cepljenju kot prebolelosti.

“Tega nobeno zdravstvo ne bo zdržalo,” je opozoril.

Omikrona pri nas še ni

“Dvajset tednov je bila situacija precej stabilna. Močno je prevladovala različica delta, ki v naših programih vzorčenja še vedno predstavlja stoodstotni delež,” je dejala direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik, ki je potrdila, da nove različice virusa omikron v Sloveniji še niso zabeležili.

Nova različica koronavirusa

“Nas pa skrbi, ker je kombinacija mutacij takšna, da bi bila ta različica lahko bolj prenosljiva, bi lažje okužila človeške celice in se tako lažje izogibala imunskemu odgovoru, ki je nastal tako po cepljenju kot po preboleli okužbi,” je navedla in potrdila, da čakajo na rezultate laboratorijskih testov, ki bodo pokazali, koliko je ta različica odporna proti cepivom.

Nekateri tuji virologi pravijo, da omikron povzroča blažje simptome, se pa zaradi tega lažje širi med populacijo. “Razvoja lastnosti virusa ne moremo z gotovostjo potrjevati. Kako se bo izkazala nova različica, bodo pokazala laboratorijska testiranja in realni epidemiološki podatki. Virus včasih žrtvuje nekaj svoje virulence, da se lahko boljše širi, to pa ni vedno tako. Ne preostane nam drugega, kot da počakamo na podatke iz realnega življenja in laboratorijske poskuse,” je dejala Žohar Čretnik.

Število potnikov, ki ne spoštujejo pogoja PCT, se zmanjšuje

V prejšnjem tednu so inšpektorji opravili 512 nadzorov, večji del je bil opravljen na področju javnega prevoza potnikov v cestnem in železniškem prometu, je povedala vršilka dolžnosti glavne inšpektorice inšpektorata za infrastrukturo Patricija Furlan Fon. Trikrat so zaznali, da pogoja PCT ni izpolnjeval voznik oziroma prevoznik. Zoper njih so uvedli prekrškovne postopke in zagotovili nadomestnega voznika, ki je izpolnjeval pogoj PCT. V teh treh primerih so zaznali tudi, da vozniki niso preverjali izpolnjevanja pogoja PCT pri potnikih na vozilu.

“Iz tedna v tedne opažamo, da se število potnikov, ki ne spoštujejo PCT pogoja zmanjšuje,” je dejala, PCT pogoj je po njenih besedah kršil en odstotek potnikov. Kljub temu je nadzor nad izvajanjem pogoja PCT in veljavnih pravil uporabe zaščitne opreme v javnem potniškem prometu še vedno zaostren.