in

Nezadovoljni tudi pri varuhu človekovih pravic: vlada ni povečala financiranja

Tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina je nezadovoljen z vladnim predlogom rebalansa proračuna za prihodnje leto. Vlada njegovemu uradu ni zagotovila dodatnih 440 tisoč evrov, za katere so bili dogovorjeni, pravi Svetina. V potezi vlade je prepoznal pritisk na delovanje neodvisnih institucij.

Vlada je za leto 2022 Varuhu človekovih pravic sredstva znižal za 439.820 evrov, so za N1 potrdili v uradu varuha človekovih pravic Petra Svetine. “Kljub zmanjšanju sredstev namenjenih investicijam delovanje varuha ne bo okrnjeno, a varuh ocenjuje, da je to ponoven pritisk vlade na delovanje neodvisnih inštitucij,” so komentirali.

Brez denarja za nov informacijski sistem in nakup prostorov

Sprejeti proračun je za prihodnje leto varuhu namenil 3,6 milijona evrov. V predlaganem rebalansu je številka enaka, čeprav so bili z vlado dogovorjeni, da jim bo rebalans prinesel povečanje, pojasnjujejo pri varuhu.

“Po usklajevalnem sestanku z ministrstvom za finance konec maja letos smo bili dogovorjeni in usklajeni, da se znesek poveča na 4,05 milijona evrov,” pravijo pri varuhu.

Kot pojasnjujejo, so ta denar nameravali porabiti za vzpostavitev novega informacijskega sistema za urejanje dokumentarnega gradiva ter za nakup prostorov za potrebe Centra za človekove pravice.

Nov informacijski sistem potrebujejo, ker je stari zastarel, pravijo. Če ga ne zamenjajo, bi lahko bilo ogroženo normalno in kontinuirano delovanje varuha kot institucije, opozarjajo.

“Varuh o znižanju sredstev ni bil predhodno obveščen,” še poudarjajo. Ob tem navajajo, da so že leta 2018 v letnem poročilu pozvali vlado, naj spremeni prakso in varuhu omogoči, da se opredeli do predlogov zakonov in drugih predpisov, ki neposredno urejajo njegov ustavni položaj in položaj njegovega osebja. “Brez tega Varuh izgublja svojo neodvisnost, tako doma kot v tujini, saj je prav to v pariških načelih še posebej poudarjeno,” so zapisali.

Na odziv ministrstva finance še čakamo.

V sodstvu menijo, da jih vlada sankcionira

Včeraj so nezadovoljstvo nad vladnim predlogom rebalansa proračuna izrazili tudi predstavniki sodne veje oblasti. Predsednik sodnega sveta Vladimir Horvat je ob predaji letnega poročila sodnega sveta predsedniku parlamenta Igorju Zorčiču poudaril, da so vladajoči sodnemu sistemu in sodnemu svetu v proračunih za leti 2022 in 2023 brez obrazložitev zmanjšali že dogovorjena sredstva. “Gre za enostranski ukrep vlade, o katerem nismo bili obveščeni, temveč smo podatke po naključju našli na spletni strani,” je dejal Horvat.

“Govorimo celo o sankcioniranju sodnega sistema zaradi razlogov, ki nam niso povsem jasni,” je komentiral Horvat.

Brez pričakovanega povečanja sredstev je ostalo tudi ustavno sodišče. Vlada je zavrnila njegovo prošnjo za 949.796 evrov, ki jih potrebujejo za dodatne prostore. “Izostanek teh sredstev pomeni, da bo US do nadaljnjega moralo še naprej delovati v dosedanjih prostorskih in posledično kadrovskih okvirih, kar bo seveda lahko imelo učinek na učinkovitost poslovanja,” je poudaril direktor službe za splošne in finančne zadeve na ustavnem sodišču Ivan Biščak.