in

Neuradno: v ponedeljek 3.342 okužb

Po naših neuradnih informacijah so v ponedeljek v Sloveniji potrdili 3.342 novih okužb.

V ponedeljek so v Sloveniji potrdili 3.342 novih okužb, smo izvedeli neuradno. Izdanih je bilo 2.853 tan kod za aplikacijo Ostani zdrav.

Število novih okužb je tako včeraj, enako kot minuli teden, preseglo 3.000. Več kot 3.000 okužb smo v državi zabeležili minuli torek, sredo, četrtek in petek. Največ okužb, 4.515, so pristojni prejšnji teden potrdili v sredo (3. november).

V nedeljo so sicer v Sloveniji opravili 2.958 PCR-testov in z njimi potrdili 1.282 primerov. Podatki, ki so bili objavljeni včeraj, kažejo, da se je v bolnišnicah zdravilo 843 covidnih bolnikov, 190 pa jih je potrebovalo intenzivno nego.

Novi ukrepi, nova vprašanja

Virus se v Sloveniji hitro širi, tedensko povprečje novih okužb je v državi najvišje v svetovnem merilu. Da bi zamejila širjenje covida-19, je vlada na petkovi seji sprejela več ukrepov, ki med drugim prinašajo spremembe pri preverjanju izpolnjevanja pogoja PCT (ob dokazilu je predviden še vpogled v osebni dokument), prepoved zbiranja in obvezno nošnjo kirurških mask oziroma mask tipa FFP2. Maske so po novem med poukom obvezne za vse učence od šestega leta, dijake, študente in zaposlene.

Kot smo že pisali, je novi vladni odlok zaradi več nejasnosti sprožil številna vprašanja. Sodeč po odloku, denimo, s prijateljem ne smete na sprehod, tudi če oba izpolnjujeta PCT, lahko pa posedita v gostilni. Prav tako lahko rojstni dan doma praznujete le s člani gospodinjstva, toda če to pravilo kršite, vas policist ne more oglobiti, saj ne sme vstopiti v vaše stanovanje … Več v prispevku S prijatelji ne smete na sprehod, lahko pa greste v gostilno.