in

Nemško mesto, ki leži na tonah diamantov

Majhno bavarsko mesto Nördlingen, ki ima nekaj več kot 20 tisoč prebivalcev, leži na več kot 70 tisoč tonah diamantov. Prvotni prebivalci niso vedeli, na kako bogati zemlji si gradijo hiše. Današnji se bogastva zavedajo, a zaradi tega še ne bodo rušili obstoječe infrastrukture.

Dobrih 100 kilometrov severnozahodno od Münchna leži 14,7 milijona let star meteoritski krater. Po ocenah znanstvenikov je asteroid takrat s hitrostjo 90 tisoč kilometrov na uro padel na zemljo ter pri tem v zemlji pustil krater v premeru skoraj 23 kilometrov. V tem kraterju, ki se imenuje Nördlinger Ries, se danes nahaja malo mesto Nördlingen, ki leži na več deset tonah diamantov.

Da mesto leži na izjemno dragoceni zemlji, so ugotovili angleški znanstveniki. Skupno težo vseh diamantov, ki bi jih lahko izkopali le, če bi porušili mesto, pa so ocenili na več kot 70 tisoč ton. Sprva so bili prepričani, da so diamanti nastali zaradi izjemnega pritiska, ki ga je na grafitu ustvaril komet premera dobrega kilometra. Kasneje pa so geologi oblikovali novo teorijo, ki izvor diamantov pripisuje povečani temperaturi in tlaku, ki sta se ob udarcu sprostila v zemljo. Sledila je ohladitev in kondenzacija ter preoblikovanje materiala v drage kamne.

Ko so milijone let kasneje prišli prvi prebivalci, sploh niso vedeli, da svoje domove gradijo na dragoceni zemlji. Dolgo časa je namreč veljalo, da je krater vulkanskega izvora. Šele v 60. letih prejšnjega stoletja je bilo potrjeno, da je krater povzročil asteroid. Ker so pri gradnji infrastrukture uporabili lokalno kamnino suevit, ki je sestavljena iz delno stopljenega materiala, ki vsebuje steklo, kristalne in litične drobce, so tako obzidje mesta in številne stavbe vredni veliko več, kot bi se nepoučenemu opazovalcu morda dozdevalo na prvi pogled.

Današnji prebivalci mesteca sicer vedo, da njihovi domovi ležijo na bogastvu, vendar mesta ne nameravajo porušiti. Poleg tega zaradi majhnosti posameznih diamantov ne bi dobili pretirano dobre cene. Večina diamantov je namreč manjših od 0,2 milimetra.

Nördlingen
Foto : PROFIMEDIA