in

Nemški zvezni ministri za zdravje za strožje pogoje za vstop v državo

Ministri za zdravje nemških zveznih dežel so pozvali k strožjim pravilom za vstop v Nemčijo, s čimer bi upočasnili širjenje različice novega koronavirusa omikron. Ukrep naj bi veljali za vstop iz držav, ki jih je različica omikron že prizadela, so zapisali ministri za zdravje v resoluciji, ki jo je danes pridobila nemška tiskovna agencija dpa.

“Varnejši vstop v državo pomaga preprečiti hitro širjenje različice omikron,” je za dpa dejal nemški minister za zdravje Karl Lauterbach. “Ne moremo preprečiti njegovega širjenja, lahko pa ga preložimo. Dlje, ko bo omikron potreboval, da se razširi tudi v Nemčiji, tem bolje,” je dodal.

Strožja pravila za vstop naj bi veljala za vse potnike od šestega leta starosti, ki so bili kadar koli v zadnjih 10 dneh v regiji z različico omikron. Ti bodo morali že pred odhodom v Nemčijo predložiti negativen PCR-test, hitri antigenski testi ne bodo več zadostovali.

Nemški minister za zdravje in deželni ministri za zdravje se bodo še danes sestali na izrednem srečanju, na kateri bodo govorili o epidemioloških razmerah in oskrbi s cepivom proti covidu-19 v državi.

Tiskovni predstavnik bavarskega ministrstva za zdravje, ki predseduje konferenci ministrov za zdravje, je potrdil sestanek, vendar ni želel navesti več podrobnosti.

Minister Lauterbach je pred kratkim sprožil alarm zaradi zalog cepiva za prvo četrtletje prihodnjega leta in se zavzel za nakup cepiv v velikem obsegu. V Nemčijo naj bi sicer prispelo 35 milijonov odmerkov cepiva ameriške proizvajalca Moderna prej, kot je bilo prvotno načrtovano, še poroča dpa.

Oznake