in

Nedeljska eksplozija pred porodnišnico v Liverpoolu teroristično dejanje

V nedeljo je pred porodnišnico v Liverpoolu eksplodiral taksi. Britanska policija je eksplozijo označila za teroristično dejanje, aretirali pa so še četrtega moškega. Britanske oblasti so preventivno dvignile tudi stopnjo ogroženosti zaradi terorizma.

Melanija Stropnik

V eksploziji, ki je v nedeljo dopoldne po lokalnem času odjeknila v taksiju pred porodnišnico v Liverpoolu, je umrl sopotnik, ki naj bi sprožil eksplozivno napravo, taksist pa je bil poškodovan, poroča britanski BBC.

Taksista Davida Perryja je županja Liverpoola Joanne Anderson razglasila za junaka, ker je osumljenca zaklenil v vozilo. Uspelo se mu je rešiti iz vozila, medtem pa so ga že odpustili iz bolnišnice. Njegova žena je na Facebooku zapisala, da je to, da mu je uspelo pobegniti, velik čudež.

Zdi se, da je osumljenec naredil “improvizirano eksplozivno napravo”, ki je eksplodirala, je dejal vodja policije za boj proti terorizmu North West Russ Jackson. Motiv moškega za zdaj še ni znan, je sporočila policija.

Britanska policija je po eksploziji taksija v nedeljo aretirala tri moške, stare 29, 26 in 21 let. Danes so v povezavi z eksplozijo aretirali še četrtega osumljenca, 20-letnega moškega.

Notranja ministrica Priti Patel je danes sporočila, da so stopnjo ogroženosti zaradi terorizma dvignili z znatne na resno. To pomeni, da je teroristični napad verjeten, saj je bila eksplozija v Liverpoolu drugi incident v roku enega meseca.

Premier Boris Johnson je za danes sklical tudi izredno zasedanje odbora za izredne razmere cobra, v katerem sodelujejo predstavniki vlade, policije in obveščevalnih služb.