in

NBA-prvaki po petih letih znova v Beli hiši

Milwaukee Bucks, ki so osvojili prvi naslov po letu 1971, so ameriškemu predsedniku, 46. po vrsti, podarili dres s številko 46. Foto: Reuters
Joe Biden sprejel prvake Lige NBA

Proti obisku Bele hiše so se v času Trumpovega mandata v letih 2017 in 2018 zaradi nestrinjanja s politiko tedanjega predsednika izrekli košarkarji moštva Golden State Warriors, leta 2019 Toronto Raptors in leta 2020 Los Angeles Lakers.

Obisk košarkarjev Milwaukeeja je bil tako prvo srečanje prvakov Lige NBA s predsednikom Združenih držav Amerike po novembru 2016, ko je tedanji predsednik Barack Obama sprejel Cleveland Cavalierse z LeBronom Jamesom na čelu.

Joe Biden je na slovesnosti pohvalil enotnost moštva in njihove vrednote zunaj igrišč, predvsem po bojkotu tekme končnice v letu 2020 zaradi policijskega nasilja. “Lani ste se kot moštvo povezali po strelskem napadu na Jacoba Blaka, ljudi ste prebudili, ko je bilo to najbolj potrebno. Poklical sem vašega trenerja in resnično ste pri ljudeh vzbudili željo po volitvah, tudi zdaj med pandemijo ste se zavzemali za cepljenje. Res se vam lahko le zahvalim,” je ob vseh čestitkah za košarkarske dosežke dejal Biden.

Giannis Antetokounmpo. Foto: Reuters

Giannis Antetokounmpo. Foto: Reuters

“Za vse, ki ste tam zunaj, naša ekipa je primer trdega dela in odrekanja. Če si omislite neki cilj in se vsak dan zbudite z željo, da postanete boljši v vsem, kar počnete, vsem, kar ljubite, in si drznete sanjati, lahko storite prav vse. To jaz počnem vse življenje, kar me je pripeljalo celo do Bele hiše. Nikoli nič ne jemljite kot samoumevno. Trdo delajte in vse bo mogoče,” je v sklepnem delu govora dejal MVP lanske sezone in finala lige, Grk Giannis Antetokounmpo.