in

Namigi, ki kličejo k raziskovanju Prekmurja

Prekmurje je pokrajina, ki navduši vsakega obiskovalca. Mogoče vas spodnji namigi spodbudijo k raziskovanju dežele, ki kar kliče po raziskovanju.

Velika Slivnica

Otok ljubezni

Oblikovala ga je reka Mura, legenda pa pravi, da je to kraj zaljubljencev. Na Otoku ljubezni si lahko ogledate Büjraški muzej, plavajoči mlin na Muri v Ižakovcih, ki je poleg mlina v Veržeju edini plavajoči mlin na Muri, ali pa se sprehodite ob rečnem bregu med topoli in tulipanovci. Na Otoku pripravijo tudi pajani kruh, je pa otok končna ali vmesna postaja raftinga po reki Muri. Nanj se lahko pride čez most zaljubljencev ali z brodom čez reko Muro, kar ponuja še posebno romantično vzdušje. Pri Babičevem mlinu pa imate možnost nakupa na vodni mlin mlete različne moke.

Razgledni stolp Vinarium

Stoji v Dolgovaških Goricah nad Lendavo in ponuja prekrasen razgled na lepote okolice Lendave. V višino meri 53,5 metra in ponuja osupljiv 360-stopinjski razgled vse od Lendavskih goric do Mure ter na hribčke in gričevja Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Madžarske. Na vrh vodi 240 stopnic ali dvigalo, zgrajen je bil leta 2015.

Kapela Svete trojice in ogled mumije

Najprej je na njenem mestu v 16. in 17. stoletju stala vojaška postojanka, ki je zaradi premišljene lege niso mogli zavzeti niti Turki, po koncu turških vpadov pa so verniki in družina Gludovácz zgradili kapelo Svete trojice, v kateri je tudi na ogled mumificirano telo enega od največjih junakov v boju s Turki, Mihaela Hadika. Telo se je v grobnici zaradi dobre zračnosti in apnenčaste zemlje naravno mumificiralo, natančen vzrok smrti pa do danes še ni znan. Za ogled kapele in mumije se je treba predhodno dogovoriti z Župnijo Lendava.

Grad Grad in Vulkanija

Grad Grad je največji grad na Slovenskem in stoji na kraterju vulkana, ki je na tem območju bruhal pred tremi milijoni let. Star je več kot 800 let, obdaja ga nešteto skrivnosti in mogočna stoletna drevesa. S skupno vstopnico naj vas pot ponese še na ogled Vulkanije, kjer vas krtek Oli popelje v vulkansko podzemlje.

Oznake