in

Največji svetovni proizvajalec športne obutve se sooča s pomanjkanjem delavcev

Številni delavci so zapustili mesta se odpravili v domače kraje, kjer je manj omejitvenih ukrepov. Foto: Reuters

Proizvodnjo v tovarnah v Hošiminhu, Long Anu in Dong Naiju je zmanjšana že od julija, ko so je po državi začelo hitro širjenje okužb s koronavirusom. Do sredine letošnjega leta je bil Vietnam med državami, ki so najbolje obvladale epidemijo, nato pa je maja prišlo do izbruha okužb v Hošiminhu, od koder so se razširile še v druge gospodarsko pomembne pokrajine.

“Okoli šest odstotkov od vseh zaposlenih je dalo odpoved,” je dejal direktor vietnamske podružnice Pou Chena Lu Chi Yuan in pojasnil, da se poleg pomanjkanja delavcev soočajo tudi z zamudami pri dobavah in motnjami v proizvodnji ter pri izvozu.

Delavci so se za množične odhode odločili potem, ko so oktobra v Hošiminhu sprostili stroge omejitvene ukrepe, kar so mnogi izkoristili za vrnitev nazaj v domače kraje, da ne bi spet ostali ujeti v mestu, če bodo oblasti znova uvedel omejitve za preprečevanje širjenja okužb.

Odhodi delavcev so zelo prizadeli številna podjetja, ki so upala na oživitev proizvodnje po umiritvi epidemičnih razmer in po težkem obdobju okrnjenega delovanja.

Adidasovo poslovanje zaznamovale težave v dobavnih verigah

Med podjetji, ki so jih prizadele težave v Vietnamu, je tudi proizvajalec športne operem Adidas, za katerega športne copate izdeluje tudi Pou Chen.

Težave v Aziji so vplivale tudi na poslovanje Adidasa. Foto: EPA

Težave v Aziji so vplivale tudi na poslovanje Adidasa. Foto: EPA

Četrtletne poslovne rezultate Adidasa so tako v preteklih mesecih močno zaznamovale težave v dobavnih verigah, kar je vplivalo tudi na znižanje celoletne napovedi dobička iz poslovanja kljub rahli rasti prihodkov od prodaje v tretjem četrtletju.

Prihodki od prodaje so se v tretjem četrtletju ustavili pri 5,8 milijarde evrov, kar je tri odstotke višje kot v enakem lanskem obdobju. Po oceni podjetja so težki pogoji poslovanja na Kitajskem in zaprtje držav v azijsko-pacifiški regiji, zaradi česar je več tednov stalo tudi delo v njihovi vietnamski tovarni, od prihodkov v tretjem četrtletju odškrtnili 600 milijonov evrov.

“Družba je poslovala dobro, poslovno okolje pa so zaznamovali številni izzivi, tako na strani dobave kot povpraševanja,” je ob objavi četrtletnega poročila dejal izvršni direktor Adidasa Kasper Rorsted.

Rast prihodkov, pa tudi čisti dobiček in dobiček iz poslovanja, ki ga vlagatelji pozorno spremljajo, bi bili zaradi motenj lahko nižji, so zapisali v oceni celoletnega poslovanja.

Avgusta je Adidas sicer pristal na prodajo Reeboka ameriški družbi Authentic Brands za 2,1 milijarde evrov. Zaradi enkratnega učinka prodaje se je čisti dobiček v tretjem četrtletju ustavil pri 960 milijonov evrov.