in

Največja jadrnica na svetu od blizu: Slovenec je bil pravi čas na pravem mestu

Največja jadrnica na svetu v lasti ruskega milijarderja, ki je od konca novembra zasidrana ob obali slovenskega morja, še vedno buri duhove in radovednost številnih po svetu. Med tistimi, ki so jadrnico želeli videti od blizu, je tudi Niko Gustin. Posnetki jadrnice, ki jih je objavil na TikToku, imajo že več kot 20 milijonov ogledov in več kot tri milijone všečkov.

Turobne dni na Primorskem je konec novembra popestrila največja jadrnica na svetu, ki so jo pred tem že opazili na Hrvaškem. Jadrnica, dolga več kot 140 metrov, je sicer že dva tedna zasidrana ob slovenski obali, a zanimanje zanjo še vedno ne pojenja. Številni se namreč sprašujejo, zakaj je tu.

“Bojda so jo sem pripeljali zaradi popravil in čakajo na dele iz Trsta. Drugi pravijo, da sodeluje s slovenskim podjetjem. A to so špekulacije, zanesljivih informacij namreč ni,” je za N1 povedal Niko Gustin, ki je plovilo videl večkrat in se mu je tudi približal. “Z oblikovalskega vidika je res umetnina,” opisuje Gustin, ki se tudi sam ukvarja z oblikovanjem. Radovednost in ‘pravi čas na pravem mestu’ sta se mu vsekakor izplačala. Potem ko je jahto posnel od blizu, je posnetke objavil na svojem TikToku.

“Po tej objavi se je število sledilcev samo povečalo,” pojasnjuje. Posnetke je najprej objavil za spomin, a je potem na njihov račun nabral več kot 21 tisoč sledilcev, 21 milijonov ogledov in 3 milijone všečkov. “Profil je postal ogromen, sam pa ne vem, kaj več objaviti,” v pojasnjuje v smehu.

Največja jadrnica – futuristično plovilo podaril ženi

Jadrnica, ki je v lasti enega najbogatejših Rusov – 49-letnega Andreja Melničenka, čigar premoženje je po ocenah ameriške revije Forbs vredno 17 milijard evrov – vsekakor pritegne pozornost. Futuristično plovilo, ki velja za eno najnaprednejših, v sebi skriva številne inovacije. Ima namreč tri 90-metrske jambore, naredili so jo v Nobiskurgu v Kielu, oblikoval pa jo je Philippe Starck.

Rus je za jadrnico odštel približno 356 milijonov evrov, po nekaterih ocenah celo 534 milijonov evrov. Naročil jo je pred šestimi leti, nato pa je moral počakati še dve, preden so mu jo izdelali. Jadrnico naj bi podaril ženi Aleksandri ob rojstvu drugega otroka. Plovilo sprejme do 20 gostov, ki imajo na voljo 50 članov osebja. Jadrnica ima med drugim prostor za pristanek helikopterja, posebno sobo, namenjeno opazovanju morskega dna, in bazen. Melničenko je z družino že septembra plul po Dalmaciji, kjer je obiskal Split in Baško vodo.

Najdražja jadrnica na svetu se je znašla tudi v središču zapleta v Gibraltarju, ko so jo za kratek čas zasegli. Vzrok je bil neplačan račun Rusa za 15 milijonov dolarjev, ki jih je dolgoval ladjedelnici.