in

Najdražji slovenski hlod stane toliko kot avto srednjega cenovnega razreda

Rekordna dražba slovenskih hlodov – kubični meter prodan za skoraj 19 tisoč evrov

V Kočevski Reki je družba Slovenski državni gozdovi (SIDG) organizirala svojo prvo dražbo in postavila na ogled hlode vrhunske kakovosti. Med njimi najbolj cenjene vrste: gorski javor, hrast, oreh in macesen.

Na dražbi je bilo 550 hlodov, 643 kubičnih metrov skupaj, prodana nista bila samo dva hloda. Najvišja cena hloda je bila 32.000 evrov,” je povedal poslovni direktor SIDG-a Matjaž Juvančič.

Najvišjo ceno so dosegli s hlodom gorskega javorja rebraša, z izkupičkom bi si lahko kupili nov avto srednjega cenovnega razreda.

“Če je javor, mora biti obvezno rebraš. Zato ker je lep.”

Iz njega se izdelujejo furnirji za posebne namene – za glasbila, za posebne interjerje, za ladje, za avtomobilsko industrijo,” pojasnjuje Juvančič.

S sedmimi hlodi gorskega javorja rebraša so iztržili skoraj 150.000 evrov. Če bi jih prodali kot običajen les, bi dobili le okoli sedem tisoč evrov. Zanimanje za dražbo je bilo izjemno veliko. Najdražje hlode so kupili kupci iz Nemčije.

Na prihodnjih dražbah tudi zasebni lastniki gozdov

Povpraševanje očitno presega ponudbo po tovrstni hlodovini, zato bomo prakso dražb tudi nadaljevali,” je povedal glavni direktor Robert Tomažin.

Organizirali jih bodo večkrat na leto, na njih bodo v prihodnje ponudili možnost prodaje tudi zasebnim lastnikom gozdov.