in

Nadzornik Pošte Slovenije prijavil pritiske glede imenovanja novega direktorja pošte

Foto: Televizija Slovenija

Po poročanju Dela politika že nekaj časa poskuša najti način, da bi za polni mandat direktorja Pošte imenovali sedanjega vršilca dolžnosti Tomaža Kokota, podjetnika in lokalnega politika SDS-a v Poljčanah, ki pa za pomembno menedžersko funkcijo nima zahtevanih izkušenj.

Z iskanjem “primernih” pravnih razlag njegovih preteklih delovnih izkušenj, naj bi mu po podatkih Dela skušali zagotoviti imenovanje za poln mandat, a naj bi bil trn v peti pri kadrovskih načrtih član nadzornega sveta Matjaž Fortič, ki je bil v nadzorni organ imenovan prav v kvoti nekdanjega SMC-ja, zdaj stranke Konkretno.

Prav Fortič naj bi na SDH oddal prijavo o nedovoljenih pritiskih politike. Fortič ne daje komentarjev, po pisanju portala Necenzurirano pa naj bi njegov odstop zahteval kabinet gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

Na SDH-ju so za STA potrdili, da so 8. decembra prejeli prijavo enega od članov nadzornega sveta družbe s kapitalsko naložbo države, ki vsebuje navedbe o nedovoljenih pritiskih proti njemu.

SDH šteje za nedopustne vsakršne nedovoljene pritiske na neodvisno izvajanje funkcij v organih družb ali pritiske z drugačno nedopustno vsebino, ki so v nasprotju z veljavno zakonodajo in dobro prakso korporativnega upravljanja. SDH prejeto prijavo že obravnava z vso skrbnostjo in skladno z internimi postopki,” so sporočili iz SDH-ja.

Kot so še dodali, SDH v primeru zahtev po nezakonitem in neetičnem ravnanju ali vplivanju od vseh članov nadzornih svetov pričakuje, da se bodo odzvali skladno z veljavno zakonodajo. Prav tako članom nadzornega sveta priporoča, da v primeru izvajanja pritiskov ali nedovoljenih vplivov postopajo skladno s protokolom za ravnanje članov nadzornih svetov ob izvajanju političnih in drugih pritiskov ter neetičnim vplivanjem na neodvisno odločanje, ki je bil pripravljen s strani Združenja nadzornikov Slovenije in Komisije za preprečevanje korupcije. Priporočljivo je, da o morebitnih vplivih in ravnanjih obvestijo tudi SDH, so navedli.

Rebolj se za zdaj na pisanje še ni odzval.

Zgodba spominja na afero, ki je nastala, ko je prišlo v javnost, da je sekretar stranke LMŠ-ja Brane Kralj poklical prvo nadzornico družbe Uradni list Ireno Prijović in nanjo pritiskal, da za direktorja izberejo Igorja Šoltesa. Prijovićeva je pritiske prijavila SDH in Komisiji za preprečevanje korupcije. Tedanji premier Marjan Šarec je takrat zanikal, da bi sekretarju stranke naročil posredovanje, Kralj pa se je nato moral posloviti.

Kot je ob tokratni prijavi za Delo povedala Prijovićeva, sicer generalna sekretarka Združenja članov nadzornih svetov Slovenije, so očitno nekateri nadzorniki to funkcijo dobili s kupčevanjem z močjo in so žal del tega dogajanja. Vseeno verjame, da velik del njenih kolegov te igre ne igra in pri opravljanju nadzorniške funkcije ne sledi nobenim navodilom.

Zgodba z imenovanjem Kokota za polni mandat na vrh Pošte Slovenije sicer traja že več mesecev. Po burnem dogajanju sta odstopila predsednik nadzornega sveta Pošte Slovenije Franci Mihelič in član Aleš Buležan, ki naj bi pripadala kvotama NSi in DeSUS. Uradno sta sicer kot vzrok za odstop navedla osebne razloge, a naj po neuradnih informacijah ne bi želela prevzemati odgovornosti za poteze začasnega generalnega direktorja.

Že pred tedni sta iz državnega podjetja odšla tudi člana poslovodstva družbe Vinko Filipič in Andrej Rihter.

Aktualni predsednik nadzornega sveta Ervin Renko za zdaj še ne komentirati zadev v zvezi z imenovanjem novega direktorja, saj da postopek še teče. Za zdaj po navedbah Dela tudi ni znano, kdo je naročil in kdo bo plačal pravno mnenje, ki bi pravno pokrilo imenovanja Kokota v redni mandat.