in

Načrtujete smučanje v tujini? Kakšni so pogoji za prehod meje

Po Evropi se kljub koronavirusu začenja smučarska sezona. V prihajajočih dneh se bo odprla večina najbolj poznanih smučarskih središč po Evropi, kamor radi zahajamo tudi Slovenci. Katere omejitve veljajo v teh priljubljenih smučarskih destinacijah?

AVSTRIJA

Turistični obiski naše severne sosede do konca “lockdowna”, ki tam trenutno velja, niso mogoči. Kljub temu se za domačine smučišča, pod pogojem PC, že odpirajo. Zaprtje se bo izteklo 13. decembra, če ne bo podaljšanja. Po tem datumu naj bi za vstop in večino storitev znova veljal pogoj PC. Mednje sodijo tudi žičnice, javni prevozi in turistične nastanitve.

Kdaj bodo turistični obiski v Avstriji spet mogoči in kakšni pogoji bodo veljali, lahko preverite na spletni strani austria.info.

Foto : Profimedia

ITALIJA

Vstop brez karantene velja za vse, ki imajo evropsko covidno potrdilo. Poleg dokazil o izpolnjevanju pogoja PCT je treba izpolniti tudi Elektronski obrazec za sledenje potnikov.

Kdor pogoja PCT ne izpolnjuje, ga čaka petdnevna karantena na naslovu, ki ga je navedel v obrazcu. Po petih dneh sledi PCR ali hitro antigensko testiranje.

PCT je v Italij izpolnjen z:
– negativnim PCR- ali hitrim antigenskim testom, ki ni starejši od 48 ur
– potrdilom o cepljenju s cepivom, priznanim v Italiji (cepiva proizvajalcev Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson)
– potrdilom o prebolevnosti, ki je veljavno 180 dni od pozitivnega testa
Pri vstopu se brez vseh dokazil karanteni izognejo otroci, mlajši od 6 let, če njihovi spremljevalci izpolnjujejo vse pogoje za vstop brez karantene.

Tudi na smučiščih bo treba pri vhodu ali vstopanju na žičnice pokazati covidno potrdilo, izjeme so le otroci, mlajši od 12 let. Maske bodo obvezne med uporabo žičniških naprav ter v skupnih prostorih (stranišča, restavracije …).

Stara Gavza
studio

Se pa pogoji na italijanskih smučiščih lahko spremenijo. Italijanske dežele se glede na njihovo epidemiološko sliko uvrščene v štiri skupine za katere veljajo drugačni ukrepi. V beli skupini so dežele z najboljšim epidemiološkim stanjem, sledijo rumena, oranžna in rdeča skupina. Skoraj vse dežele so v beli skupini, edina, ki je v rumeni je nam bližnja Furlanija – Julijska krajina. Na smučiščih, ki so v belih in rumenih deželah veljajo že omenjeni pogoji (PCT in maske), v oranžnih deželah pa se bo smučalo s pogojem PC. Če se stanje v deželi tako poslabša, da pade v rdečo skupino, se smučišča zaprejo.

Da vas ukrepi ne bi presenetili, spremljajte spletno stran ministrstva za zdravje.

FRANCIJA

Za vstop v državo je treba predložiti potrdila o cepljenosti, prebolelosti ali negativen test.

Potrdilo o cepljenju velja:
– 7 dni po drugem odmerku cepiv proizvajalcev Pfizer, Moderna in AstraZeneca
– 4 tedne po odmerku cepiva Janssen
– 7 dni po enem odmerku cepiva, če ste covid-19 že preboleli

Potrdilo o prebolelosti pri vstopu v Francijo začne veljati 11 dni po pozitivnem brisu, ne sme pa biti starejše od šestih mesecev. Ker je Slovenija med epidemiološko slabšimi državami, velja za vstop le PCR/HAG-test, odvzet manj kot 24 ur pred vstopom. Tudi v Franciji za vstop mlajši od 12. leta ne potrebujejo nobenih potrdil, če jih imajo njihovi spremljevalci, prav tako pa je treba izpolniti izjavo.

Pogoj PCT za zdaj na francoskih smučiščih ni potreben, napovedali so ga ob morebitnem poslabšanju epidemiološke slike. Obvezne so le kirurške ali certificirane tekstilne maske, in sicer med uporabo žičnic ter čakanjem v vrsti. To velja za vse starejše od 11 let. Lahko pa lokalne oblasti uvajajo dodatna pravila, tako je že znano, da bo od 4. decembra pogoj PCT obvezen za smučarje v Val Thorensu.

ŠVICA

Za vstop v Švico boste potrebovali potrdilo o cepljenju ali prebolelosti, ki ni starejše od enega leta.

Če tega nimate, sledi dvojno testiranje. Izvid prvega testa morate pokazati ob vstopu v državo; PCR-test ne sme biti starejši od 72 ur, hitri antigenski pa od 48 ur. Drugi test opravite 4 do 7 dni po vstopu, rezultat pa morate v naslednjih dveh dneh poslati lokalnim oblastem. Če boste v Švici manj kot štiri dni, drugo testiranje ni potrebno. Potrdila in testiranje niso obvezni za vse mlajše od 16. leta.

Poleg naštetih potrdil morajo vsi, ki vstopajo, izpolniti tudi spletni obrazec. Švica je v zadnjih dneh začela zaostrovati vstopne pogoje tudi za evropske države, v katerih se je pojavila koronavirusna različica omikron. Te po vstopu čaka 10-dnevna karantena. Razmere in nove pogoje lahko spremljate na spletni strani švicarskega urada za javno zdravje.

Švica je lani kot ena redkih držav smučišča pustila odprta skoraj vso zimsko sezono. Tudi v letošnji sezoni pravila tam niso stroga. Obvezne maske v notranjih prostorih in gondolah, zmanjšana zasedenost žičnic ter pogoj PCT (test je veljaven 48 ur) v barih ter restavracijah so vsi do zdaj veljavni ukrepi na švicarskih smučiščih.