in

Na prostosti 38-letnik, osumljen nezakonitega odvzema otrok – njuna lokacija še vedno ni znana

Sodnica Klavdija Barcieri obtoženemu 38-letniku na predlog njegove obrambe pripor odpravila. Po njenem mnenju namreč priporni razlog ne obstaja več. Foto: Pixabay

Mama otrok, ki živi v Švici, ju od decembra še ni videla, četudi je sodišče prav njo določilo kot edino skrbnico. Na slovensko sodišče je vložila zahtevek na podlagi haaške konvencije za vrnitev mednarodno ugrabljenih otrok. Sodišče ji je ugodilo in izdalo odločbo.

Obtoženi 38-letnik je bil v ljubljanskem priporu od 8. marca. Policisti so ga skupaj s pripadniki specialne enote 6. marca aretirali v Zagorju ob Savi, saj sodnemu izvršitelju ni izročil svojih otrok, ki bi morali v Švico, kjer je obtoženi nekaj časa živel z ženo in otrokoma. Aretaciji se je upiral in zmerjal policiste, nekaj dni prej pa je uslužbenki na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve napovedal teroristični napad, trdi tožilstvo. Grozil naj bi tudi uslužbenki Centra za socialno delo Zagorje in policistki.

V Švici ugrabil otroka in ju pripeljal v Slovenijo – kje sta, ni znano

Sojenje, kjer obtoženemu tožilstvo očita kaznivega dejanja odvzema mladoletne osebe, preprečitev uradnega dejanja in maščevanja uradni osebi ter napada na uradno osebo, večidel poteka za za javnost zaprtimi vrati, poročata časnika Večer in Dnevnik.

K odpravi pripora pripomogli tudi posnetki nadzornih kamer

Kot je navedel Večer, je po skoraj osmih mesecih bivanja za rešetkami ljubljanskega pripora pred dnevi sodnica Klavdija Barcieri obtoženemu 38-letniku na predlog njegove obrambe pripor odpravila. Po njenem mnenju namreč ne obstaja več priporni razlog. Po zaslišanju sodnega izvršitelja Tadeja Poljaka se je izkazalo, da sploh še ni začel izvršbe otrok pri obtoženemu, saj bi moral najprej ugotoviti, kje stanujejo.

K sodničini odločitvi za odpravo pripora pa so pripomogli tudi posnetki nadzornih kamer bankomata, v bližini katerih se je odvijala aretacija 38-letnika, in po ogledu katerih je sodišče videlo drugačno sliko dogajanja, kot ga zatrjuje tožilstvo. Na sklep se je na višje sodišče pritožilo tožilstvo, a s pritožbo ni uspelo, še poroča Večer.