in

Na Primorskem danes burja s hitrostjo do 120 kilometrov na uro

Agencije RS za okolje je izdala opozorilo pred močno burjo, ki bi lahko dosegala hitrost od 100 do 120 kilometrov na uro. Tudi na Hrvaškem danes pričakujejo poslabšanje vremena z nevihtami, grmenjem in orkansko burjo. Za nekatere dele Hrvaške sta razglašena rdeči in oranžni alarm.

Agencije RS za okolje je danes izdala opozorilo pred močno burjo. Na Primorskem bodo dopoldne najmočnejši sunki burje na izpostavljenih legah dosegali tudi hitrost od 100 do 120 kilometrov na uro.

hrvaška poplave

Burja že povzroča težave na vipavski hitri cesti. Med priključkom Selo in razcepom Nanos ter na regionalni cesti Vipava – Ajdovščina je zaradi burje prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

Na Hrvaškem pričakujejo orkansko burjo

Poslabšanje vremena z nevihtami, grmenjem in močnim vetrom in orkansko burjo pričakujejo tudi na Hrvaškem. Državni hidrometeorološki zavod je za dele države izdali rdeče in oranžno opozorilo.

Rdeče opozorilo zaradi burje je izdal za Reko, Kvarner in mali Kvarner, za Velebitski kanal in severno Dalmacijo. Oranžno opozorilo pa velja za Kninsko in Splitsko regijo, zahodno obalo Istre, osrednjo in južno Dalmaciji.

V zavodu so dodali, da opozorilo pomeni visoko stopnjo nevarnosti za zdravje in občane pozvali k ​​samozaščitnim ukrepom.

Vreme po Sloveniji

Danes bo sicer na zahodu in severu delno jasno, več oblačnosti bo predvsem na vzhodu in jugu države. Najvišje dnevne temperature bodo od -1 do 5, na Primorskem okoli 9 stopinj Celzija.

Ponoči se bo povsod razjasnilo, burja na Primorskem bo oslabela.