in

Na pomoč v bolnišnice tudi slovenski vojaki

V slovenskih bolnišnicah od danes pomaga tudi Slovenska vojska. 20 vojakov, ki so razporejeni v štiri ekipe po pet oseb, bo pomagalo v covidnih bolnišnicah v Ljubljani, Mariboru, Celju in Novem mestu.

Ker se zaradi hitrega širjenja covida-19 slovenske bolnišnice polnijo, stisko pa predstavlja pomanjkanje kadra, bodo poleg študentov in drugih prostovoljcev pri skrbi za covidne bolnike pomagali tudi pripadniki Slovenske vojske. Slovenski vojaki bodo pomagali v covidnih bolnišnicah v Ljubljani, Mariboru, Celju in Novem mestu.

Slovenska vojska bo vzpostavila štiri skupine za pomoč, v vsaki skupini bo do pet ljudi, in sicer diplomirana medicinska sestra ali zdravstvenik, zdravstveni tehnik, vojaški bolničar ter dva bojna reševalca. Večina kadra je iz vojaške zdravstvene enote, je na današnji izjavi za medije povedal poveljnik Logistične brigade polkovnik Franjo Lipovec.

Ker bodo vojaki pomagali v bolnišnicah, bo, kot je opozoril Lipovec, nekoliko okrnjeno delovanje SV. Bodo pa, če bo treba, slovenskim bolnišnicam zagotovili še več kadra iz stalne sestave SV. Po njegovih besedah bodo pomagali tako dolgo, kot bo treba.

Lipovec je prav tako spomnil, da je SV že v preteklosti pomagala z izposojo medicinske opreme. Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC) Ljubljana so denimo posodili premični rentgen iz premične bolnišnice Role 2. Poleg izposoje opreme pa SV tudi drugače pomaga pri obvladovanju epidemije: izvajajo testiranje, analizo vzorcev, cepljenje, zagotavljajo dezinfekcijska sredstva in opremo ter izvajajo dezinfekcijo vozil in opreme.

Foto : BOBO

Vojaki začeli delo tudi v UKC Ljubljana

Ena od ekip Slovenske vojske je danes začela delo v UKC Ljubljana, kjer pomoč dobivajo tudi iz drugih zdravstvenih zavodov, koncesionarjev in zasebnikov. Že sedaj jim pomaga okoli 230 študentov zdravstvene nege in okoli 40 študentov medicine, odzvali so se tudi prostovoljci Rdečega križa.

Kot pojasnjujejo v UKC Ljubljana, kjer so v ponedeljek odprli dodatni covidni oddelek v bolnišnici Petra Držaja, pa glavnino bremena nosijo zdravstveni delavci UKC, pri čemer kader za oskrbo covidnih bolnikov zagotavljajo predvsem na račun opuščanja ostalih programov. Podobno pa je tudi v drugih bolnišnicah.

“Vsake pomoči smo zelo veseli,” je v današnji izjavi povedal Miran Barukčić, poveljnik Civilne zaščite UKC Ljubljana. Po besedah predstavnikov CZ jim dodatne roke prostovoljcev pridejo še kako prav pri, denimo, prenosu opreme ob odpiranju novih covidnih oddelkov, kot je bilo včerajšnje odprtje covidnega oddelka v Bolnišnici dr. Petra Držaja.

Intenzivne kapacitete bi se lahko polnile še dva tedna

Minister za zdravje Janez Poklukar je konec minulega tedna pojasnil, da se ob Rdečem križu in vojski za pomoč dogovarjajo tudi s civilno zaščito ter srednjimi šolami. Odziv študentov je v ponedeljek označil za “več kot dober”.

Slovenska vojska
Foto : BOBO

Po podatkih, ki jih je vlada objavila v ponedeljek, v bolnišnicah zdravijo 1.008 covidnih bolnikov, na oddelkih intenzivne nege 229, kar je največ od začetka epidemije covida-19. Po Poklukarjevih besedah je bilo v ponedeljek na voljo 234 intenzivnih covidnih postelj, v bolnišnicah pa potekajo priprave, da bi jih skupno vzpostavili okoli 290.

“Če danes nehajo rasti številke pozitivnih v populaciji, se bodo intenzivne kapacitete polnile še naslednjih 14 dni,” je opozoril minister. Po zadnji napovedi Instituta Jožef Stefan (IJS), ki je ocenil, da je epidemija “predvidoma dosegla vrh četrtega vala”, bo na intenzivnih oddelkih predvidoma več kot 250 covidnih bolnikov, verjetno pa jih ne bomo presegli 300.