in

Na ogled postavili največji safir na svetu

Šrilanške oblasti so v nedeljo oznanile, da so izkopali največji redek dragi kamen – modri safir, ki tehta 310 kilogramov. Našli so ga pred približno tremi meseci v eni tamkajšnjih jam, na ogled pa ga je postavil kar lastnik jame.

Tamkajšnji gemologi, ki so dragulj tudi strokovno pregledali, so dejali, da ta safir predstavlja enega najredkejših naravnih kamnov na svetu, saj tehta več kot 300 kilogramov. Modri safir, ki so ga poimenovali “Kraljica Azije”, je na ogled postavil lastnik jame v mestu Horana (približno 65 južno od prestolnice Kolombo).

Kamen je bil izkopan na območju Ratnapure, ki velja za izjemno za bogato z dragulji. Pred tem so namreč domačini na enem od tamkajšnjih dvorišč po naključju našli večjo količino zvezdnih safirjev. Mesto Ratnapura je v tej otoški državi znano tudi kot mesto draguljev, saj so vodilni izvozniki safirjev in drugih dragih kamnov. Država Šrilanka je po podatkih tamkajšnjih strokovnjakov lani na račun izvoza diamantov, draguljev in drugega nakita zaslužila 443 milijonov evrov.

Foto : Dinuka Liyanawatte/REUTERS

Oznake