in

Na Nizozemskem množični protesti proti covidnim ukrepom

Več tisoč ljudi je v Haagu protestiralo proti zaostritvi ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19 na Nizozemskem. V državi je zaradi naraščanja števila okuženih od sobote spet obvezno nošenje zaščitne maske na javnih mestih, kot so trgovine, knjižnice, železniške postaje, bolnišnice in univerze.

Za vstop v športne klube, telovadnice in živalske vrtove je potrebno pokazati potrdilo o cepljenju ali prebolelosti covida-19 ali pa negativni test na novi koronavirus. Ljudje morajo spet ohranjati medsebojno razdaljo 1,5 metra.

Na protestu je eden od govornikov omenjene ukrepe primerjal z ravnanji nacistične Nemčije in govoril o “apartheidu necepljenih”. Protestniki so naslovili tudi druga pereča vprašanja; med drugim so se pritoževali nad pomanjkanjem stanovanj, revščino starejših in drugimi socialnimi problemi.

Vodja sveta za nacionalno varnost Hubert Bruls pa je pozval k strpnosti. “Mislim, da se vsi zavedamo, da so ti ukrepi zaradi zaskrbljujočega naraščanja števila okužb nujni. Če tega ne naredimo zdaj, bomo morali kasneje sprejeti še strožje ukrepe,” je v soboto zvečer povedal za televizijo NOS.

Na Nizozemskem so pred mesecem dni sprostili večino omejitev, ki so jih v državi pred tem uvedli zaradi epidemije covida-19. A je nato ponovno naraslo število okuženih in obolelih s to boleznijo.

Oznake