in

Na EP-ju v Sloveniji tudi izjemni Alireza Firouzja

Alireza Firouzja bo debitiral za Francijo. Foto: EPA

Viteška dvorana na gradu Brežice je s slikovitimi baročnimi freskami sinoči gostila slovesno odprtje prvenstva. Osrednji govornik je bil predsednik državnega zbora Igor Zorčič, tudi predsednik častnega odbora EP-ja, ki je predstavil bogato slovensko šahovsko zgodovino. Predsednik Šahovske zveze Slovenije Milan Brglez je pred njim izpostavil, da Slovenija ta čas predseduje svetu Evropske unije, a je obenem v primežu slabih zdravstvenih razmer. Zaželel je, da bi bilo lahko EP sredstvo za vlivanje poguma ter da bi bile poteze tekmovalcev na belih in črnih poljih začetek nečesa novega in lepšega.

Ekipno EP bi moralo biti namreč že maja lani, a so ga zaradi pandemije covida-19 najprej prestavili na lanski december, potem pa še drugič na letošnji novembrski termin. Udeleženci bodo bivali v “mehurčku”, gledalcev ne bo v dvorani, tekmovanje pa bo mogoče v živo spremljati le prek spleta.

Na prvih dveh deskah Laura Unuk in Luka Lenič

Na domačem EP-ju cilji morajo biti visoki

Nastopilo bo 39 reprezentanc v odprti in 31 v ženski konkurenci, med njimi 138 udeležencev z nazivom velemojster in 23 ženskih velemojstric. Slovenija bo nastopila s po dvema ekipama v obeh kategorijah in z vsemi najboljšimi.

Na prvih šahovnicah bosta igrala Laura Unuk, ki je v začetku maja tudi uradno postala prva Slovenka z nazivom mednarodnega mojstra, ter velemojster Luka Lenič, najboljši slovenski šahist zadnjega desetletja. Prvi krog se bo začel danes ob 15.00.

Alireza Firouzja že kandidat za izzivalca svetovnega prvaka

Nastopil bo tudi v Iranu rojeni Alireza Firouzja, ki zdaj brani barve Francije. 18-letni mladenič bo imel prihodnje leto priložnost izzvati svetovnega prvaka. Po Magnusu Carlsenu in Bobbyju Fischerju je namreč postal tretji najmlajši kandidat za izzivalca. Tako je ogrožen tudi rekord Garija Kasparova, ki je bil leta 1985, ko je prvič postal najboljši na svetu, star 22. Pred dvema letoma je Firouzja zapustil rodni Iran, ker se ni strinjal z odločitvijo, da Iranci ne smejo igrati z Izraelci. Če bi igral, bi bil v domovini kaznovan. Zdaj tekmuje pod francosko zastavo.