in

Na Dunaju več kot 40 tisoč protestnikov, ki nasprotujejo protikoronskim ukrepom

Na Dunaju so se danes znova zbrali protestniki vladnih ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa. Po navedbah policije se jih na zborovanju v središču mesta, h kateremu je pozval tudi vodja skrajno desnih svobodnjakov (FPÖ) Herbert Kickl, zbralo okrog 44.000.

Vodja skrajno desnih svobodnjakov (FPÖ) Herbert Kickl se je protestov tudi udeležil in v nagovoru zbranim ostro kritiziral vladno politiko zapiranja javnega življenja in obveznega cepljenja. Izrazil je prepričanje, da bo vsak dan več ljudi nasprotovalo ukrepom. Obregnil se je tudi ob ministrico za turizem Elisabeth Köstinger, ki mu je danes očitala, da ima v zvezi s pozivanjem k protestom “kri na rokah”.

Avstrija

Poleg njega je zbrane protestniki nagovorilo še več vidnih članov FPÖ in vidnih nasprotnikov ukrepov in cepljenja, nato pa so napotili na protestni pohod po mestu. Kot piše APA, je bilo na transparentih in tablah videti že znane slogane proti obveznemu cepljenju proti covidu-19, pa tudi pozive k odstopu vlade.

Za varnost v avstrijski prestolnici, kjer se odvija tudi nekaj drugih zborovanj, skrbi okrog 1400 policistov, dunajskim so priskočili na pomoč tudi policisti iz drugih zveznih dežel. V preteklih tednih so na Dunaju že večkrat potekali protesti proti ukrepom vlade na področju boja proti epidemiji covida-19. Vsakih se udeleži okrog 40.000 ljudi.

V državi se bo sicer z nedeljo končalo tritedensko strogo zaprtje javnega življenja, ki velja tudi za cepljene proti covidu-19 in prebolevnike. Zaprtje za tiste, ki se proti covidu-19 niso cepili in ga tudi niso preboleli, se bo medtem nadaljevalo. Bo pa cepljenje proti covidu-19 od februarja v Avstriji obvezno.

Oznake