in

Na domačem EP-ju cilji morajo biti visoki

Laura Unuk je osvojila že 10 medalj na mladinskih evropskih in svetovnih prvenstvih. Naziv velemojstrice je dosegla leta 2018, naziv mednarodnega mojstra pa leta 2021. Foto: BoBo

Na prvih deskah najboljših zasedb bosta igrala oba v zadnjem obdobju najboljša slovenska predstavnika Laura Unuk in Luka Lenič, v ekipi pa so še Jure Borišek, Jure Škoberne, Matej Šebenik in Tim Janželj ter Zala Urh, Lara Janželj, Teja Vidic in Monika Rozman.

V drugih ekipah bodo Jan Šubelj, Vid Dobrovoljc, Domen Tisaj, Jaka Brilej in David Stevanovič ter Jana Krivec, Ivana Hreščak, Špela Kolarič, Pia Marie Ružič in Nuša Hercog.

Ne bomo se ustrašili nobenih tekmic, ker smo zelo motivirane. Zala Urh na drugi deski je sicer debitantka na velikih prvenstvih, a lahko pripravi veliko presenečenj. Sama bom skušala prikazati, da sodim v evropski vrh. Želimo se uvrstiti med deseterico,” je na novinarski konferenci povedala 21-letna Laura Unuk, ki je že pri trinajstih letih osvojila naslov državne članske prvakinje, dvakrat je bila svetovna mladinska prvakinja v kategoriji do 16 let (2014) in do 18 let (2017).

Luka Lenič:

Luka Lenič: “Komaj čakamo, da bomo spet lahko nastopili na velikem tekmovanju!” Foto: MMC RTV SLO

Luka Lenič poudarja, da je EP kakovostnejše tekmovanje, kot so olimpijade. Cilj? “Želimo si med deseterico, kar je sicer zelo visok cilj. Lani je olimpijada odpadla, zato komaj čakamo, da bomo lahko spet nastopili na velikem tekmovanju, na katerih vedno presežemo cilje.”
Triintridesetletnik je od leta 2012 najboljši slovenski šahist. Leta 2002 se je izkazal z naslovom svetovnega prvaka do 14 let. Skupaj je osvojil štiri medalje na evropskih in svetovnih prvenstvih za mlade.

Selektor članske reprezentance Matjaž Mikac je ocenil, da so v prvih slovenskih ekipah izkušeni šahisti in šahistke, sposobni igranja na višji ravni, kot to kažejo ratingi. V drugih ekipah pa so mladi s priložnostjo za nabiranje izkušenj. “Prvih 15 reprezentantov na EP-ju ima povprečni rating več kot 2600 točk, ki ga v slovenski vrsti posamično dosega le Lenič. To kaže, kako močne ekipe prihajajo k nam.

Aljoša Grosar, selektor ženske članske reprezentance, je o ciljih povedal: “Prva ekipa ima 16. povprečni rating med 31 ekipami. Želim si, da se naše šahistke ne bi ustrašile močnejših ekip ter da ne bi preveč podcenjevale slabših. S tem bi ne le potrdile povprečni rating, ampak prišle med deseterico, kar je naša velika želja.”