in

Na covidnih oddelkih več postelj, ukinili nekatere programe

Strokovni direktorji slovenskih bolnišnic so v skupni izjavi posvarili, da so zaradi hitrega širjenja covida-19 slovenske bolnišnice pred veliko preizkušnjo in težkim obdobjem. Iz obeh univerzitetnih kliničnih centrov, ljubljanskega in mariborskega, prihajajo opozorila o (pre)polnih oddelkih, ministrstvo za zdravje pa se je medtem z bolnišnicami dogovorilo za dodatne kapacitete na covidnih oddelkih.

Na ministrstvu za zdravje so za STA pojasnili, da so se na sestanku z vodstvi bolnišnic dogovorili za dodatne kapacitete na covidnih oddelkih. Nove maksimalne kapacitete so 300 intenzivnih postelj in 1200 navadnih postelj. Ukinili bodo programe v referenčnih ambulantah in centrih za krepitev zdravja, zaposlene pa bodo usmerili v covidne bolnišnice.

Te zmožnosti bodo na novo določali dvakrat na teden, enakomerno po regijah.

Danes je na navadnih covidnih oddelkih na voljo 648 postelj, kar je 60 postelj več kot dva dni prej. Po 11 postelj več je pripravljenih v Splošni bolnišnici Celje, po 10 v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana in UKC Maribor, po pet več v bolnišnicah Novo mesto, Murska Sobota, Jesenice, Slovenj Gradec in Ptuj ter štiri več kot dva dni prej v Splošni bolnišnici Izola.

Na intenzivnih covidnih oddelkih je danes na voljo 200 postelj, kar je 22 postelj več kot dva dni prej. Po šest postelj več je pripravljenih v UKC Ljubljana, tri v UKC Maribor, štiri v Splošni bolnišnici Ptuj, po dve v splošnih bolnišnicah Celje, Murska Sobota, Izola in Brežice ter ena v jeseniški bolnišnici.

“Pred slovenskimi bolnišnicami najtežji dnevi in tedni”

Kako resno je stanje v slovenskih bolnišnicah, so opozorili tudi njihovi strokovni direktorji. “Pred slovenskimi bolnišnicami so najtežji dnevi in tedni od začetka pandemije covida-19, verjetno tudi najtežji tedni v njihovi zgodovini,” so opozorili v skupni izjavi in dodali, da vse bolnišnice že izbirajo, katere dejavnosti bodo morale “žrtvovati”, da bodo posledice za zdravje bolnikov čim manjše.

Prav tako so zapisali: “V bolnišnicah bomo postavljeni pred največje napore za reševanje življenj covidnih in ostalih bolnikov. Eni in drugi imajo samo eno življenje in za ene in druge se moramo enako boriti. Enim in drugim lahko zagotovimo, da vrat bolnišnic ne bomo zaprli in da bolnikov ne bomo zapustili.” Pri tem pa so opozorili, da ne morejo zagotoviti, da bo zdravstvena oskrba vseh zagotovljena v okviru najvišjih standardov. “Naredili pa bomo vse, kar je v naših močeh,” so dodali.

UKC Ljubljana na robu zmogljivosti

Po besedah predstojnice klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana Tatjane Lejko Zupanc so trenutne kapacitete v UKC na robu zmogljivosti. “Pripravljamo se za odpiranje dodatnih kapacitet tako za enoto intenzivne terapije, kot za navadne postelje,” je dejala.

Nekaj dodatnih postelj bodo vzpostavili na infekcijski kliniki, nekaj pa v diagnostično-terapevtskem servisu (DTS). “Se pa bojim, da bo treba še kaj postoriti, kajti razmere v državi so kar hude,” je poudarila Lejko Zupanc.

Foto : Žiga Živulović jr./BOBO

Na kliniki imajo trenutno zasedenih 65 postelj na intenzivni terapiji, kjer lahko zagotovijo do največ 80 postelj. Na navadnem oddelku imajo 152 bolnikov, po razširitvi pa bi lahko sprejeli še dodatnih 40 bolnikov, “potem pa ne bo šlo več brez zapiranja drugih oddelkov”, je povedala. Ležalna doba bolnika v enoti intenzivne terapije je “zelo optimistično” okrog tri tedne, nekateri pa potrebujejo intenzivno nego nekaj tednov ali tudi več mesecev.

Alarmantno stanje tudi v Mariboru

Stanje ni nič boljše v mariborskem UKC, nasprotno, je alarmantno. Stvari se odvijajo v neželeni smeri, predvsem pri polnjenju bolnišnice s covidnimi bolniki, je dejal direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Crnjac. Posebej jih skrbi, da se vse ostale dejavnosti počasi ustavljajo, o čemer so danes ponovno razpravljali na kriznem sestanku.

Število vseh hospitaliziranih covidnih bolnikov v UKC Maribor je v četrtek naraslo na 113, od tega je bilo na intenzivnem zdravljenju 36 bolnikov, na akutnem oddelku pa 77. Povprečna starost bolnikov na akutnem oddelku je znašala 67 let, na intenzivnem oddelku pa 63. Kot je povedala vodja oddelka intenzivne nege za covidne bolnike Alenka Strdin-Košir, imajo trenutno na intenzivnem oddelku 38 postelj in možnost povečanja do 44, ko bo tako odločilo ministrstvo za zdravje. Predvideva, da bodo te zmogljivosti zapolnili v enem tednu.

Večina bolnikov na intenzivni negi je necepljena

Struktura bolnikov na tem oddelku se je po njenih besedah precej spremenila v primerjavi z drugim valom, so mlajši, stari so od okoli 35 do 65 let. Še vedno je od 80 do 85 odstotkov bolnikov, ki pristanejo na intenzivni negi, necepljenih. Pri cepljenih je potek bolezni blažji, je dejala.

N1 STUDIO: Dr. Alenka Strdin Košir
Foto : UKC Maribor

“Za teh 38 postelj intenzivne terapije potrebujemo ogromno kadra,” je dejala. Trenutno je na ta oddelek prerazporejenih 40 zdravnikov iz drugih delovišč in 91 medicinskih sester. S kadrom, ki ga imajo, lahko po njenih besedah trenutno zagotovijo skrb za do 44 bolnikov na intenzivni negi. A v bolnišnici imajo pripravljeno še eno možno lokacijo z dodatnimi največ 16 posteljami za intenzivno nego, a odpiranje še ene lokacije bi po besedah Alenke Strdin-Košir pomenilo težave pri kadrih, saj ti ne bi bili nujno usposobljeni za delo v intenzivni terapiji.

“Postelje bomo zagotovili, tudi ventilatorje bomo nekako zagotovili, problem pa je, da usposobljenega kadra pa nimamo več od kod vzeti,” je opozorila in dodala, da strokovnost zna postati vprašljiva.