in

Na brežiški srednji šoli sum spolnega nadlegovanja dijakinj, učitelj ostal brez službe

Foto: BoBo

Da naj učitelj na brežiški srednji šoli nadlegoval mladoletne dijakinje in zaradi tega ostal brez službe, je poročal spletni portal Žurnal24, informacije o tem, da so na podlagi prijav mladoletnih dijakinj po uradni dolžnosti podali prijavo policiji, pa je potrdila ravnateljica Strokovno izobraževalnega centra Brežice Mojca Tomažin. “V zvezi s to zadevo zaradi varovanja osebnih podatkov in zaščite mladoletnih oseb ter v interesu preiskave predkazenskega postopka po navodilih policije ne dajemo drugih podatkov. Učitelj ni več zaposlen na zavodu,” so še zapisali v Strokovno izobraževalnem centru Brežice.

Na Policijski upravi (PU) Novo mesto so povedali, da informacij zaradi varstva osebnih podatkov, varovanja integritete žrtve nasilja in njene zaščite ne morejo podati. Da so dobili omenjeno prijavo, niso želeli potrditi. Izpostavljanje konkretnih primerov posega v sfero dostojanstva žrtev in njihovo intimnost. Povzroča jim dodatno škodo in jih stigmatizira, so pojasnili.

Policija žrtve poziva, da spolno nasilje prijavijo nemudoma

Policisti sicer na podlagi prijav in kakršnihkoli informacij o sumu storitve kaznivih dejanj zberejo vsa potrebna obvestila. Povežejo se z vsemi pristojnimi ustanovami in strokovnjaki ter storijo vse za zaščito žrtev, o ugotovitvah pa seznanjajo pristojno tožilstvo, so dodali. “Na splošno pojasnjujemo, da so kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost dejanja spolnega, fizičnega in psihičnega nasilja in pomenijo za žrtve enega najhujših posegov v njihovo osebnostno celovitost. Gre za dejanja, s katerimi je prizadeta spolna nedotakljivost osebe, posledice pa so za žrtve lahko zelo hude,” so zapisali.

Žrtve na policiji tudi pozivajo, da spolno nasilje nemudoma prijavijo, policisti pa bodo skladno s svojimi pristojnostmi izvedli vse potrebne ukrepe za preprečitev nezakonitih ravnanj. Storili bodo vse, da kaznivo dejanje preiščejo, odkrijejo storilca in zavarujejo dokaze, potrebne za kazenski postopek, so še dodali na PU Novo mesto.