in

Na Bavarskem odpovedali božične sejme, kmalu omejitev stikov za necepljene

Tudi okrožjem Bavarske, ki imajo največ okužb s koronavirusom, se obeta zaprtje javnega življenja. Zaprti bodo bari, restavracije, športne in kulturne ustanove, izjeme bodo le trgovine, vrtci in šole. Po celotni deželi so odpovedali božične sejme, necepljenim pa nameravajo še dodatno omejiti stike. Predlog deželne vlade naj bi v parlamentu potrdili v torek.

Na Bavarskem bodo na epidemiološko huje prizadetih območjih uvedli zaprtje javnega življenja, je danes napovedal ministrski predsednik Markus Söder po seji deželne vlade. Po celotni deželi so obenem odpovedali božične sejme. Kot prvo je to storilo mesto München, kjer sejem vsakoletno obišče približno tri milijone obiskovalcev.

Zaprtje javnega življenja bo veljalo za okrožja, kjer je sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev več kot 1000. Teh je trenutno osem. V huje prizadetih okrožjih bodo zaprte bari, klubi, restavracije, kulturne in športne ustanove. Izjema bo veljala za vrtce, šole in trgovino.

Söder je dejal, da je v bolnišnici 90 odstotkov bolnikov necepljenih. “Biti necepljen predstavlja resno grožnjo,” je dodal. “Stanje je zelo, zelo resno in zahtevno,” je dodal.

Omejitev stikov za necepljene po celotni deželi

Za necepljene pa bo v praksi zaprtje veljalo po celi deželi, je napovedal Söder. To nameravajo doseči z večjo razširjenostjo pogoja dostopa samo za prebolele ali cepljene (PC). Dodatno bodo omejili stike za necepljene, saj se bodo lahko v tem primeru srečavali le z največ petimi osebami iz dveh gospodinjstev.

Kulturne in športne dejavnosti se bodo lahko izvajale le še ob 25-odstotni zasedenosti in pravilu PC plus, kar pomeni, da morajo prebolevniki in cepljeni predložiti tudi negativen izvid na novi koronavirus. Klubi, bari in drugi nočni lokali bodo morali biti zaprti najmanj tri tedne.

Lokali do 22. ure

Pravilo PC zaenkrat ne bo veljalo za trgovine, bodo pa omejili število potrošnikov v njih. Gostinski lokali bodo lahko po novem delovali do 22. ure. Ukrepi naj bi predvidoma trajali do sredine decembra, je še pojasnil Söder.

Predlog deželne vlade bodo predvidoma v torek potrdili v deželnem parlamentu.