in

Na avstrijskem Koroškem od ponedeljka odprte trgovine, od petka tudi lokali

Na avstrijskem Koroškem se bodo po tritedenskem strogem zaprtju javnega življenja, ki velja tudi za cepljene proti covidu-19 in prebolevnike, v ponedeljek znova odprle trgovine, nato pa v petek še gostinski lokali, je danes po posvetu s strokovnjaki sklenila deželna vlada v Celovcu.

Kot je na novinarski konference poudaril deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser, glede na aktualne epidemiološke podatke ni razloga za “kakšno veliko odpiralno evforijo”, zdravje ljudi pa je nad interesi gospodarstva. Zato so se odločili ukrepati postopoma. Zaprtje se na zvezni ravni izteče v soboto, trgovine bodo na avstrijskem Koroškem odprli v ponedeljek, medtem ko bodo z lokali in hoteli še malo počakali.

Avstrija

Kot piše APA, so se na avstrijskem Koroškem odločili za enako časovnico odpiranja kot na avstrijskem Štajerskem, Solnograškem in v Spodnji Avstriji. V Zgornji Avstriji so se pristojni danes odločili, da se bo zaprtje v prihodnjem tednu še nadaljevalo, nato pa se bo 17. decembra odprlo vse, od trgovin, lokalov in hotelov do storitvenih dejavnosti in športa. Zaprti ostajajo le nočni klubi.

V deželah Gradiščanska, Tirolska in Predarlsko so medtem že v sredo sporočili, da bo od nedelje naprej znova odprto vse. Na Predarlskem se sicer še usklajujejo glede omejitev, ki bodo veljale za obratovanje lokalov, piše APA. Na Dunaju se bodo medtem gostinski lokali in hoteli odprli 20. decembra.

Za necepljene se zaprtje nadaljuje

Kot je v sredo na novinarski konferenci pojasnil Karl Nehammer, so na zvezni ravni določili “minimalne standarde” in ti deželam dovoljujejo, da po sobotnem izteku zaprtja znova odprejo vsa področja javnega življenja – seveda pa le za cepljene in prebolele, za necepljene, ki covida-19 niso preboleli, se zaprtje nadaljuje. Posamezne zvezne dežele pa, če tako presodijo, lahko ukrepajo strožje in nekatere so se za to tudi odločile, je pojasnil kancler.

stojnice
Violeta Tomić

V notranjih prostorih bodo sicer v Avstriji od sobote naprej dovoljeni množični dogodki z do 2000 udeleženci, a le ob določenih sediščih, spoštovanju pogoja PC in uporabi zaščitnih mask tipa FFP2. Pogoj PC in maske FFP2 bodo obvezni tudi v muzejih in za obisk razstav. Na prireditvah na prostem bo dovoljenih do 4000 obiskovalcev.

Gostinski lokali so lahko medtem odprti do najkasneje 23. ure, nočni klubi ostajajo zaprti. Tudi na področju športa je obvezen pogoj PC, zaščitne maske pa niso obvezne zgolj pri neposrednem izvajanju športnih aktivnosti. To velja tudi za fitnese.