in

N1 STUDIO: Tanja Fajon o lockdownu, izzivu za Tonina in sestanku s Kučanom

Predsednica Socialnih demokratov si ne želi popolnega zaprtja države, a če bo to zahtevala stroka, bo odločitev po njenih besedah treba spoštovati. Ob novih posnetkih okoljskega ministra je predsednika NSi Mateja Tonina izzvala, da naj se drži svoje obljube in izstopi iz koalicije. Napovedala je tudi, da se bo v kratkem sestala s prvim predsednikom republike Milanom Kučanom, ki je opozicijo pozval k tesnejšemu sodelovanju.

Tanja Fajon je v oddaji N1 STUDIO spregovorila o epidemiji, o novi epizodi afere Vizjak, o govoru Milana Kučana in o sodbi velenjskega sodišča o Janševih izjavah o ukradeni vili.

Igor Zorčič

V SD si ne želijo lockdowna

“Ne želim si popolnega zaprtja države, očitam pa vladi, da ni uspela države in družbe pripraviti na četrti val ter da je neučinkovito upravljala z epidemijo,” pojasni Fajon in doda, da je ena izmed ključnih težav stroka, ki ni poenotena. Ker ni poenotena in je politika ne posluša, so ljudje postali nezaupljivi do institucij in vlade.

Če pa bo stroka odločila, da je popolno zaprtje edini možni izhod, da ustavimo umiranje ljudi in preprečimo kolaps zdravstvenega sistema, da je to edina možna pot, potem jo bo treba spoštovati, poudari Fajon. Na vprašanje, zakaj vsaj pri ukrepih za epidemijo v opozicijskih vrstah niso stopili skupaj in poslali enotnih sporočil, pa predsednica Socialnih demokratov pojasni, da so v preteklosti že pošiljali skupne predloge, tudi zakonodajne, a jim je predsednik vlade vseskozi očital, da zgolj “nagajajo in niso konstruktivni”. “Poslali smo več zakonodajnih predlogov, tudi skupaj usklajevali besedilo, ampak nikoli nismo bili uslišani,” poudari Fajon.

Sama sicer ne zagovarja obveznega cepljenja, a želi, da bi pristojni vzpostavili “normalen način komuniciranja”. Pred dnevi so tako v stranki predlagali osem ukrepov, med katerimi je tudi vzpostavitev foruma, kjer bi ljudje lahko dnevno dostopali do verodostojnih informacij glede cepljenja in covida-19. “Precej zmede je in razumem dvome, ki jih imajo ljudje glede cepljenja, a sama verjamem in zaupam stroki. Zdi se mi, da je cepljenje najboljše orodje v boju proti epidemiji,” je še dodala Fajon.

“Javno zdravstvo je ključno za vse ljudi, zdravje pa je temeljna pravica,” je poudarila predsednica stranke SD ter dodala, da je epidemija koronavirusa izrazito pokazala, da ljudje potrebujejo enako možnost, da pridejo do zdravnika, do sodobnih zdravil in možnosti enake obravnave. Ravno danes je sicer potekal posvet Socialnih demokratov o slovenskem zdravstvu, kjer so govorili o svojem načrtu, kako v 30 dneh do specialista in kako omejiti delo zdravnikov v zasebnem in javnem sektorju. Zdravstveni program, ki so ga pripravili v stranki, tako temelji na nujni reorganizaciji sistema, boljšem upravljanju, večjem financiranju ter višjih naložbah v zdravstvo. “Prepričana sem, da z opozicijskimi partnerji o tej temi razmišljamo povsem enako. Javni zdravstveni sistem je prioriteta Socialnih demokratov,” je še dejala in dodala, da bodo v stranki naredili vse, da bi z boljšim upravljanjem in večjim financiranjem prišli do višje postavke, ki jo kot država namenjamo v zdravstvo. V nadaljevanju bi tako v zdravstvo morali nameniti vsaj 12 odstotkov BDP, financiranje pa bi morali zastaviti bistveno bolj ambiciozno.

V SD hkrati poudarjajo potrebo po večjem nadzoru, ki bi zagotovil ničelno korupcijo. Kot je pojasnila Fajon, moramo zagotoviti ustrezno pravno državo, da lahko zaposlene v zdravstvu spodbudimo tudi z visokimi plačami ter tako poskrbimo, da zdravstveni kader ne bo več priložnosti iskal v tujini. “Predvsem pa potrebujemo boljšo reorganizacijo, da ljudje vedo, kaj delajo,” pojasnjuje Fajon in doda, da zaposleni v zdravstvu ne smejo sedeti hkrati na dveh stolih.

Na potezi je Tonin

Socialni demokrati se s partnerji v opoziciji o novi epizodi afere Vizjak še niso uspeli pogovoriti, interpelacijo so že vložili, najmanj, kar pričakujejo, pa je odstop ministra za okolje in prostor oziroma odstop celotne vlade.

“Hkrati bi ob tem izzvala Mateja Tonina, ki sedi v vladi in je pred kratkim dejal, da če se bo izkazalo, da bodo posnetki avtentični, pristni da bodo v NSi resno premislili, ali še podpirajo ravnanje te vlade,” razlaga Fajon in doda, da ima Tonin sedaj priložnost, da izstopi iz vladne koalicije in pokaže, da ne podpira tovrstnega ravnanja. “Dokler bodo podpirali takšne poteze, se nam slabo piše,” je bila še jasna predsednica SD. O avtentičnosti posnetka ni želela soditi, saj da bo o tem sodila stroka, dejstvo, je pa poudarila, da so izjave Vizjaka, ki jih je moč slišati na posnetku, za politika izjemno sporne in ima tako kot minister tudi veliko moralno odgovornost.

Na opravičilo Janše še čakajo

Prvostopenjsko sodišče v Velenju je razsodilo, da mora Janša SD plačati 10.000 evrov odškodnine in na Twitterju objaviti opravičilo zaradi očitkov, da je vila na Levstikovi ulici v Ljubljani, kjer je sedež stranke, “ukradena judovska vila”. Na opravičilo v stranki še čakajo. Prav tako ne razpolagajo z informacijami, ali je premier po napovedih odvetnika Matoza že vložil pritožbo. “Rok še teče, pričakujem, da jo bo vložil,” je pojasnila Fajon in dodala, da ji dober občutek daje vsaj to, da predsednik vlade ne more izpodbijati ugotovitev tožbe, saj so bile ugotovitve vsebinske. “Vila torej ni bila ukradena. Sodišče je spoznalo, da smo imeli Socialni demokrati prav, da je predsednik vlade lažno zavajal javnost in širil lažne, neresnične trditve,” je še dejala Fajon.

Na vprašanje, ali se ji zdi, da premier svoje izjave obžaluje, pa je dejala, da premier deluje na način, ki temelji na ignoranci pravosodnega sistema, ignoranci sodišč in nenazadnje ignoranci ljudi. “Gre za način delovanja, ki ga strogo obsojam in obžalujem, ker s tem daje najslabši možen zgled državljankam in državljanom,” je še dejala in dodala, da bo na koncu zmaga na njihovi strani, “predvsem pa na strani pravice”.

Po nepravnomočni odločitvi okrajnega sodišča v Velenju se mora Janša – poleg plačila 10.000 evrov odškodnine stranki SD – na Twitterju tudi javno opravičiti. Objaviti mora uvod in izrek te sodbe in po Twitterju zapisati: “Tožena stranka, Janez (Ivan) Janša, se opravičujem tožeči stranki, stranki SD, za moje neresnične zapise na družbenem omrežju Twitter o tem, da SD posluje iz ukradene judovske vile na Levstikovi 15 v Ljubljani. Ta vila ni bila ukradena in je SD lastništvo na njej pridobila na zakonit način.”

S Kučanom se bo še sestala

Naslednje parlamentarne volitve ne bodo običajne, je v svojem govoru v Šentjanžu dejal prvi predsednik republike Milan Kučan, ki je opozicijo pozval, naj se zaveda “velike odgovornosti, vsake stranke posebej in vseh skupaj”. Nekateri so to razumeli kot sporočilo, da si želi še tesnejšega povezovanja strank KUL v smislu, da potrebujejo enega skupnega mandatarskega kandidata, tako kot se je opozicija združila na Madžarskem. Na vprašanje, zakaj se niso odločili za to, Fajon pojasni, da se s Kučanom o tem govoru še ni utegnila pogovoriti, bo pa to priložnost imela v kratkem.

“Njegov poziv razumem predvsem tako, da mora opozicija tesno sodelovati. Zavedam pa se tudi izjemne odgovornosti, ki jo imamo, saj smo v času, ko ljudje zahtevajo spremembe in si želijo drugačno Slovenijo. In prav tu imamo kot opozicija izjemno odgovornost,” je poudarila Fajon in dodala, da so se v predvolilnem sporazumu dogovorili, da skupaj sodelujejo v velikih zgodbah.  “Želimo si, da sestavimo napredno vlado s štirimi strankami in tista stranka, ki bo imela največ glasov, ki ji bodo volilci in volilke zaupali največjo podporo, bo izbrala svojega kandidata za mandatarja. O drugih scenarijih se za zdaj znotraj opozicije nismo pogovarjali in ne bi bilo korektno od mene, da stopim kakšen korak naprej,” je še poudarila Fajon.

O možnosti preimenovanja koalicije KUL pa je dejala, da se o tovrstnih temah ne pogovarjajo. “Pogovarjamo se o vsebini našega sodelovanja. Rada sicer uporabljam izraz demokratična opozicija, saj smo štiri samostojne stranke, ki nas združujejo skupne programske točk in, skupna želja, da to državo peljemo po drugačni poti naprej ter zagotovimo spoštovanje neodvisnih institucij, neodvisnih medijev, pravne države in demokracije,” je še dejala Fajon in dodala, da dogajanje, ki ga lahko spremljamo v politični sferi, značaj slovenske družbe spreminja na slabše in vodi po poteh madžarskega in poljskega voditelja v neko bolj mračno zgodovino.