in

Musk uresničil napoved: po anketi na Twitterju prodal delnice Tesle

Prvi mož Tesle Elon Musk je ta teden prodal za približno pet milijard dolarjev delnic ameriškega proizvajalca električnih vozil. Poteza sledi anketi o prodaji delnic, ki jo je objavil na Twitterju in v kateri se je večina njegovih sledilcev, ki so glasovali, opredelila za prodajo.

Nekaj dni za tem, ko so sledilci na Twitterju poslovneža Elona Muska prek ankete pozvali, naj proda deset odstotkov svojega deleža v podjetju Tesla, je najbogatejši Zemljan prodal delnice podjetja v vrednosti pet milijard ameriških dolarjev (približno 4,4 milijarde evrov).

Skupno je Musk prodal okoli 4,5 milijona delnic oziroma okoli tri odstotke njegovega deleža v Tesli. Po podatkih ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo je bil Musk pred prodajo lastnik več kot 170 milijonov delnic Tesle, kar je približno 17-odstotni delež podjetja.

Musk je trenutno najbogatejši Zemljan, njegovo premoženje je Forbes ocenil na 281,6 milijarde dolarjev.

Elon Musk

Prodaja delnic Tesle sledi anketi, ki jo je Musk v soboto objavil na družbenem omrežju Twitter in s katero je predlagal prodajo deleža svojih delnic v znak protesta proti ideji demokratov, ki si v ameriškem kongresu prizadevajo za višjo obdavčitev izjemno bogatih. Prizadevajo si za obdavčitev delnic, ki so običajno obdavčene šele ob prodaji.

Za prodajo se je v Muskovi anketi opredelilo 58 odstotkov ljudi, glasovalo pa je nekaj milijonov uporabnikov.

Prodaja delno načrtovana že septembra

Ob objavi ankete na Twitterju je Musk obljubil, da bo upošteval izid. Delnice Tesle pa so se ob tem, ko je bilo znano, da je večina oseb naklonjena prodaji, pocenile še pred začetkom borznega trgovanja. Je pa iz dokumentov ob prodaji razvidno, da je bil manjši del delnic prodan na podlagi načrta iz septembra. Ta načrt je bil torej oblikovan veliko prej, preden je Musk objavil anketo na Twitterju.

Demokrati si v ZDA prizadevajo za uvedbo davka na neuresničeni dobiček, ko gredo delnice lastnikov navzgor, čeprah jih ti ne prodajo. Takšen davek bi doletel približno 700 milijarderjev v ZDA, ki se jim to ne zdi pošteno.