in

Musk prodal še za skoraj milijardo dolarjev delnic Tesle

Musk je že prodal za pet milijard dolarjev delnic Tesle. Foto: Reuters

Prodajo delnice je Musk prijavil ameriški komisiji za borzo in vrednostne papirje, ob prodaji pa bo moral državi plačati davek na prihodek v vrednosti razlike med nakupno ceno in pošteno borzno vrednostjo.

To je že druga večja prodaja Teslinih delnic, potem ko je Musk v začetku novembra na Twitterju objavil anketo, v kateri je sledilce vprašal, ali naj proda 10 odstotkov delnic, in so mu ti v večini odgovorili pritrdilno. Ob sprožitvi ankete je obljubil, da bo upošteval izid. Na ta način protestira proti ideji o posebnem davku na milijarderje, ki so ga v okviru pogajanj o zakonodaji za povečanje socialne in okoljske porabe predlagali demokrati.

Prvi mož Tesle je v preteklosti že poudaril, da ne prejema plače niti bonusov od nobenega svojih podjetij, torej nima dohodka, na katerega bi plačal davek. Ima pa milijarde dolarjev, ki jih je dobil z raznimi kompenzacijskimi paketi oziroma delniškimi opcijami, ki jih lahko kupuje ali prodaja, ko podjetje izpolni ali preseže poslovne načrte.

Musk lahko na primer avgusta prihodnje leto kupi 22,86 milijona delnic Tesle po 6,24 dolarja. Vrednost Tesline delnice je trenutno pri okoli 1055 dolarjih.

Ameriška investicijska banka JP Morgan je medtem sporočila, da Muska toži za več kot 162 milijonov dolarjev, ker naj bi kršil pogodbo iz leta 2014 glede delniških opcij, ki jih je Tesla prodala banki. JP Morgan trdi, da je izgubil na milijone dolarjev zaradi Muskovega tvita leta 2018, ko je nakazal možnost, da bo Teslo umaknil z borze.