in

Minister Koritnik o neustavnosti pogoja PC: Odločitev sodišča spoštujem

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je odločbo ustavnega sodišča, da je pogoj PC za zaposlene v javni upravi neustaven, pospremil z besedami, da odločitev sodišča spoštuje. “Ocenili so, da ukrep PC za zaposlene v državni upravi nima ustrezne pravne podlage, nikakor pa ni bilo rečeno, da je ukrep nesorazmeren,” je poudaril.

Ustavno sodišče je odločilo, da je bil vladni odlok, ki je za zaposlene v državni upravi uvajal pogoj preboleli ali cepljeni (PC), v neskladju z ustavo. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se je odzval z besedami, da odločitev sodišča spoštuje.

“Zadovoljen sem, da je ustavno sodišče sprejelo vsebinsko odločitev. Želel bi si, da bi se to zgodilo nekaj prej. Bistveno pa želim poudariti, da odločitev in institucijo ustavnega sodišča spoštujem. Ocenili so, da ukrep PC za zaposlene v državni upravi nima ustrezne pravne podlage, nikakor pa ni bilo rečeno, da je tovrstni ukrep nesorazmeren, neprimeren ali nekoristen. Trenutna epidemiološka slika je žal takšna, da bomo potrebovali neke skupne rešitve. In to hitro,” je dejal minister.

Kot je še povedal, je bil pogoj PC na mizi v obdobju, ko se je vlada odločila stopnjevati ukrepe. “Ukrep je bil sprejet kot akt delodajalca. Ti argumenti ustavnega sodišča niso prepričali, kar me žalosti. Kot rečeno, bi bil ukrep potreben,” je pojasnil in dodal, da lahko s primeri iz tujine vidimo, kako se epidemiološki ukrepi stopnjujejo. Ponekod, po besedah ministra, pogoj PC velja od posameznih dejavnosti do obveznosti pogoja PC za širši javni sektor.

Hojs: Na sodišču ne sedijo zgolj epidemiologi, ampak tudi politični navijači

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je na začetku septembra tudi napovedal, da bi na policiji lahko delali le tisti, ki so covid-19 preboleli ali so cepljeni, se je na odločbo sodišča odzval na Twitterju. “Po današnji odločitvi ustavnega sodišča glede pogoja PC v upravi lahko zaključimo, da tam ne sedijo zgolj vrhunski epidemiologi, ampak so tudi vrhunski politični navijači. Lahko se tolažimo zgolj s tem, da smo za razliko od vrhovnega sodišča lahko prepričani, da posedujejo ustrezne diplome,” je zapisal.

Vloženih več ustavnih pobud

Zaradi pogoja PC (preboleli, cepljeni) v državni upravi je bilo na ustavno sodišče vloženih več ustavnih pobud, konec septembra pa je ustavno sodišče izvajanje odloka zadržalo. Čeprav odlok ni več v veljavi, je ustavno sodišče o njem vsebinsko odločalo in na pobudo Policijskega sindikata Slovenije (PSS) odločilo, da je določba o pogoju PC v državni upravi v neskladju z ustavo.

Spomnimo, da je vlada želela s 1. oktobrom za vse zaposlene v državni upravi, ki bi želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, uveljaviti izpolnjevanje pogoja PC, torej da so prebolevniki ali cepljeni. Pogoj T, torej testiranje, ne bi bil več priznan. Pogoj so želeli uveljaviti za nekatere dele državne uprave, kot so ministrstva, organi v sestavi inšpekcije, policija in upravne enote.