in

Mineva 30 let od nepojasnjenega umora družine Zec

V noči s 7. na 8. december so hrvaške posebne policijske enote umorile družino Zec. Življenja so izgubili hčerka Aleksandra, mama Marija in oče Mihajlo. Ob 30. obletnici njihove smrti se je odvila spominska komemoracija za hud zločin, ki predstavlja eno najbolj sramotnih poglavij hrvaške novejše zgodovine.

Pisalo se je leto 1991. V noči na 8. december so v dom srbske družine Zec, ki se je nahajal v zagrebški soseski Trešnjevka, vlomile posebne policijske enote, ki jim je poveljeval Tomislav Merčep. Aretacija očeta, sicer zagrebškega mesarja, Mihajla Zeca je hitro postala likvidacija. Čeprav je poskušal pobegniti, je podlegel strelom. Storilci so nato njegovo ženo Marijo in hčerko 12-letno Aleksandro s kombijem odpeljali do planinskega doma Adolfovac na Sljemenu in ju tam ubili ter njuni trupli odvrgli v jamo s smetmi. Grozovit dogodek sta preživela takrat še mladoletna otroka Gordana in Dušan, saj se jima je pred enotami uspelo še pravočasno skriti.

Peterica storilcev — Munib Suljić, Siniša Rimac, Igor Mikola, Nebojša Hodak in Snježana Živanović — za svoja dejanja nikoli ni kazensko odgovarjala, čeprav so umor priznali. A ker pred preiskovalnim sodnikom niso imeli pravnega zastopnika, kar bi po zakonu in glede na težo kaznivih dejanj morali imeti, so bile njihove pretekle izjave zavržene, na koncu pa so bili zločina oproščeni, saj da se je zgodila “velika napaka v postopku.”

Poklon družini Zec

Kot poroča N1, so storilce hrvaške pravosodne institucije zaščitile pred odgovornostjo, s tem pa v javnost poslale slabo sporočilo in povzročile sramoto za Hrvaško in mesto Zagreb. Hrvaška vlada je sicer pod pritiskom mednarodne javnosti v aprilu 2004 preživelima otrokoma izplačala 200 tisoč evrov za poravnavo življenjskih stroškov, saj sta kot mladoletna ostala brez staršev in sredstev za preživetje.

Science Mamas' Vaccine Forum

V luči dogodka se je zvečer na mestu zločina odvila spominska komemoracija, na kateri je prvič kot predstavnik mesta, sodeloval zagrebški župan Tomislav Tomašević. “Želim se pokloniti nedolžno ubiti družini Zec. Vsi vemo, kaj se je zgodilo pred tridesetimi leti, vemo, kdo so storilci in vemo, da za ta zločin ni odgovarjal nihče. Želim živeti v mestu, kjer je zločin zločin, ne glede na storilca. Tukaj sem, ker verjamem, da se tovrstni dogodki ne smejo pozabiti. Želim živeti v mestu, kjer se vsi, ki tu živijo, počutijo domače, kjer ni nobene diskriminacije. Tukaj sem kot predstavnik boljše prihodnosti,” je v govoru dejal župan Zagreba.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je obletnico umora družine to pospremil z besedami. “Aleksandra Zec je grozna zgodba. Vendar poznam še bolj grozljive zgodbe, ki so se odvile med vojno in za katerimi stoji neka druga stran. Ali bomo nadaljnjih 50 let še vedno kazali s prsti? Družina Zec je dobila odškodnino. Kaj več je treba? ” je dogodek komentiral predsednik Milanović. Njegova izjava je sicer že naletela na obsodbe.